Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘Langs kust toch een paar duizend Joules meer dan elders in het land’

Het gewas van het hogedraadras Hi Jack bij Jaco den Bakker In Brielle staat er goed in balans bij, ondanks zowel zonnige als donkere periodes. “Het gewas kan heel veel zelf aan. Verder zitten we hier langs de kust. Iedere week hebben we wel 10.000 Joules gehad. Vaak toch een paar duizend Joules per week meer dan in de rest van Nederland. Dan loopt de teelt toch even makkelijker.”
Een hogedraadgewas is wat gevoeliger voor broeikoppen, maar heeft daar nog geen enkel probleem mee gehad. “We hebben ook niets geen instraling weggeschermd. Je probeert het optimaal voor de plant te maken, maar die moet er zelf ook aan werken.”

Vruchtdunnen
In de oksels wordt om en om een vrucht gedund. “Het gewas maakt al vier weken achter elkaar 6 bladeren per week aan. Met drie stengels per vierkante meter zijn dat dus steeds 9 vruchten per vierkante meter.”
Hij snijdt met een frequentie van vier keer in de week, en oogst bijna allemaal 35ers en 40ers. In een vast ritme wordt alle blad tot aan de oogstbare komkommer weggesneden. “Er schieten dan nog zo’n 20 bladeren per plant over.”

Kort op stooklijn luchten
Na een kort voornachtje van 18,5 graden Celsius gaat de nachttemperatuur naar 19,5 graden. In de ochtend staat 20 graden Celsius ingesteld, wat later overdag naar 21 graden Celsius gaat. “We luchten kort op de stooklijn, al mag het echt wel even naar 22 of 23 graden oplopen. We proberen een etmaaltemperatuur van ongeveer 21 graden aan te houden.” Bij de vruchten ligt dag en nacht een groeibuis op 40 graden Celsius.
Het scherm gaat in de nacht dicht onder de 10 graden Celsius buitentemperatuur. Meestal sluit het rond 11.00 uur, en is dan om 7.00 uur 0f 7.30 uur weer open.
De watergift en EC zijn vrij stabiel. Het gewas neemt ongeveer 20 liter per vierkante meter per week op.

Wittevlieg
Aan ziektes ziet hij een heel verdwaald plekje meeldauw. Er is een keer Fungaflor tegen gespoten, wat ook de enige behandeling is die tot nu toe is uitgevoerd in het gewas.
Aan biologische bestrijding is in week 10 swirskii uitgezet, die hij goed ziet lopen. In week 16 is dat nogmaals gebeurd. “We zitten hier in een gebied waar veel wittevlieg zit. Met veel tomatenbedrijven in de buurt, waarbij belicht wordt, houdt je wittevlieg het hele jaar in het leven. Dat ik straks ook wittevlieg ga krijgen staat dus al wel vast. Alleen wanneer is nog afwachten. Je moet het dus altijd scherp bijhouden.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jaco den Bakker

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin