‘We moeten nu gaan opletten met schermen. Het vocht begint net op te spelen.’
De vroegste planting van 25 januari staat er nog sterk bij, ondanks het donkere weer dat het gewas heeft meegemaakt. Ties Verbaarschot in Wellerlooi is begin week 11 weer volop bezig met stamvruchten oogsten van de Proloog, al merkt hij wel dat de productie wel wat tegenvalt door de geringe hoeveelheden zonlicht die het gewas heeft gehad.
Hij snijdt 35ers. Dit is ook de sortering waar hij altijd naar streeft. “Ik heb daar een goed gevoel bij.” De kwaliteit is super, maar dat is gebruikelijk voor deze periode van stammers oogsten.
Hij is begin week 11 bezig de ranken over te leggen, die eind van die week zullen gaan bloeien. De bloei op de stam gaat lekker door.
Doorluchten
Als temperaturen houdt hij een nacht van 17 graden Celsius, waarna hij vanaf 3.00 uur gaat opstoken richting de dagtemperatuur van 20 graden. “Wij doen nooit aan voornachtjes. Daar zie ik het nut niet van.” Als de zon overdag schijnt, gaat hij bij 24 graden Celsius echt doorluchten.
Het energiedoek loopt ’s nachts onder de 7 graden Celsius buitentemperatuur dicht. Met hele koude nachten mag het scherm op buisvraag al iets eerder sluiten.
Met watergeven krijgen de planten 3cc per Joule instraling, waarbij 2,8 EC aan voeding wordt meegedruppeld.
Niet preventief spuiten
Aan ziekten of plagen heeft hij nog niets gezien. Preventief heeft hij nog niets aan gewasbeschermingsmiddelen gespoten. “Dat is een iets andere visie dan veel andere telers hebben. Maar ieder middel geeft toch groeiremming.” Vorig jaar heeft hij deze strategie ook toegepast, en dat is goed bevallen.
Aan biologie zijn inmiddels swirkii en spintroofmijten uitgezet.
Mee groeien met daglengte
In een overgenomen andere kas is op 25 februari, net na de strenge vorstperiode, het ras Sheila geplant. Omdat dit ras niet meeldauwresistent is, heeft hij in deze kas wel preventief een meeldauwbestrijding uitgevoerd met Baycor en Vertimec.
Als het minder donker weer was geweest, zou het gewas nog iets vlugger zijn geweest, maar verder is het goed met de toenemende daglengte mee opgegroeid. De gewasontwikkeling verloopt goed. Het gewas is nog te jong om van het sombere weer makkelijk uit balans te raken.
De kop zit ongeveer 40 centimeter onder de draad. Er is een oksel leeg gemaakt. Verder worden alle, op één gezette, vruchten aangehouden.
Vocht begint op te spelen
De temperatuurlijn is vergelijkbaar met die in de vroegste planting. Wel krijgen ze nog ietsje minder water, 2,5 cc per Joule. Er kon tot nu toe intensief geschermd worden boven het jonge gewas. Het doek lag gewoon de hele nacht dicht om de groei makkelijker te maken voor de planten. “Maar dat is nu afgelopen. Het vocht begint net op te spelen. We moeten nu gaan opletten met het scherm open en dicht doen.”
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser