‘Dakberegening achter de hand om te koelen’
Het gewas van de Proloog staat er begin week 23 goed bij. Johan Smeets van komkommerteeltbedrijf Jonique in Helmond kijkt dan ook met vertrouwen vooruit naar de laatste paar weken die deze lange eerste teelt (29 november geplant) nog te gaan heeft.
“Rond 27 juni gaan we overplanten. We hebben tot nu toe een behoorlijke productie gehad, en dat is nog steeds zo. Met twee van die hele slechte dagen (begin week 23) is het wel eventjes wat minder, maar er hangt nog genoeg op. Ik denk dat we deze teelt over de 110 komkommers heen gaan.”
Hij oogst frequent. “60 procent 40-ers halen we wel. Met dat warme weer zaten er ook wel wat meer 50-ers bij, maar we proberen vooral 40-ers te oogsten.”
Meer wittevlieg
Met ziektes en plagen is het rustig. We hadden een paar maanden geleden wat mycosphaerella-kopjes. Maar door het goede weer dat we daarna gehad hebben, is dat helemaal verdwenen.”
Wel ziet hij wat wittevlieg. “De laatste jaren hebben we daar geen last van gehad. Maar nu zit er meer. Er zit ook echt wel veel swirskii bij, maar ik denk dat we in de komende laatste drie weken van de teelt toch een paar rondjes zullen moeten spuiten.”
De wittevlieg zag hij al vroeg in de teelt. “Ik had gedacht dat er daarom al veel eerder een correctie nodig zou zijn geweest, maar het bleef minimaal. Pas nu wordt het te veel.”
Open gewas
Er is steeds veel blad geplukt, om het gewas in de lange teelt goed open te houden. “Maar daar zijn we twee weken geleden mee gestopt. Met dat mooie weer slinkt het gewas er harder van dan dat het groei oplevert.” De arbeid bestaat nu dan ook alleen nog maar uit oogsten en sorteren. Tot begin week 23 heeft hij met alle komkommers in de klasse 1-1 gezeten. “Maar nu zijn we naar de klasse 1-2 gegaan. En je hebt wat meer stek en er zitten wat meer kromme komkommers bij.”
Dagvoorraad slonk hard
Met de watergift probeert hij een EC van 2,6 mS/cm aan te houden, met een EC-verlaging van 0,3 mS/cm op licht. Tijdens de warme periode dronken de planten een flinke slok water. “Ik kon aan de dagvoorraad zien dat het heel hard ging. Ik schrok daar wel even van, maar gelukkig hebben we capaciteit genoeg.”
Smeets probeert een etmaaltemperatuur van 21 graden Celsius na te streven. “Met die warme dagen gingen we daar natuurlijk wel overheen, ondanks een voornacht en flink doorluchten. Dat vind ik niet zo erg, als ik er met slecht maar niet te ver onder die streef-etmaaltemperatuur hoef te gaan zitten. Met die slechte dagen proberen we in de nacht toch een beetje op temperatuur te blijven.”
Dakberegening pas later
Er is een tijdje niet geschermd. “Maar toen de instraling boven de 800 Watt kwam, zijn we wel weer gaan schermen.” De dakberegening is nog niet gebruikt. “Dat doen we zo min mogelijk. Het gewas heeft zich toch wel goed gehouden. Er zitten nog steeds veel bloeiers op. Het water voor de dakberegening bewaren we liever voor de tweede teelt. De jonge planten gaan de slechtste periode in qua warm weer. Dan is het fijn dat je de dakberegening achter de hand hebt om te kunnen koelen.”
Als het echt warm wordt, zal de dakberegening dan bij 25 of 26 graden Celsius aan gaan. Soms gaat de beregening dan ’s morgens om half 11 aan, en gaat die om 19.30 uur pas weer uit.
“We werken met tiksproeiers. Daarmee krijg je niet zo veel water in de kas. Die kleine sproeiers willen nog wel eens door de luchtramen naar binnen spuiten.”
Voor de 1,6 hectare grote kas kan 6.000 kuub hemelwater opgeslagen worden. “Dus daarmee ik kan zoveel sproeien als ik wil.”
Traditioneel telen
Voor de tweede teelt gaat hij de oude vertrouwde Sheila zetten. “We hebben voorheen van alles gedaan. Meer planten per vierkante meter. We hebben daar jaren Hi-Jack voor gehad, maar de kwaliteit viel ons toch wat tegen. We hebben ook semi-hogedraad gehad. Omdat Proloog het in de eerste teelt zo goed doet, hebben we die ook in de tweede teelt geprobeerd. Maar dat is toch niet helemaal het ras voor die periode. We gaan nu weer gewoon traditioneel naar 1,5 planten per vierkante meter. Met Sheila. Die doet het altijd.”
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser