‘Kleinbladige gewastypes sterk tegen abortie’
In week 2 gaat Jaco den Bakker In Brielle weer komkommers planten. Op het 2,5 hectare grote bedrijf komt het hogedraadras Hi Jack te staan. Dat kleinbladig gewastype heeft hij vorig jaar, naast een zomer/herfstteelt, ook proefsgewijs in de voorjaarsteelt gehad. “Het is een lichtminnend gewastype, maar het is toen toch goed uitgepakt.”
Ondanks de kleinere bladeren gaat hij niet nauwer planten dan de gebruikelijke 1,5 planten per vierkante meter, wat later verdubbeld wordt naar een stengeldichtheid van 3 stengels per vierkante meter.
Gunstige eigenschappen
De Bakker ziet voor de hogedraadteelt potentie voor de kleinbladige rassen. “Ze geven een overzichtelijk gewas, het is makkelijker werken door de horizontale bladstand, en ze hebben geen last van abortie. En de vruchtkwaliteit is heel goed.”
Met dat laatste zullen zeker telers met het traditionele paraplu-systeem het niet altijd eens zijn. “Je moet je wel aan een aantal spelregels houden. De vruchten hebben licht nodig. Door vruchtdunnen en door snelheid maken op de uitgroeiduur van de vrucht, blijven ze niet te lang hangen. In een traditionele teelt levert het kwaliteitsproblemen op als je niet gaat vruchtdunnen, omdat dat ras niet of nauwelijks aborteert, wat in de hogedraadteelt een pre is.”
Lagere EC
De teelt wordt 10 januari gestart op een vlakke temperatuurlijn van 20 graden Celsius. Onder het beweegbare energiescherm ligt nog een zomerscherm, dat als tweede scherm dicht kan om nog extra energie te besparen. In eerste instantie is dit vrij open tweede scherm echter bestemd om in mei en juni hoge instraling weg te schermen.
In week 1 is hij bezig de druppelaars op de steenwolmatten te zetten. Eind van die week worden de matten volgedruppeld met een EC van 3 mS/m en dan uitgedraineerd. De eerste dagen van de teelt zal dat iets verhoogd worden naar 3,2, om dan langzamerhand te zakken naar een EC van 2,8 mS/m. “We zitten iets lager dan in een traditionele teelt. In de hogedraadteelt moet je zorgen dat je altijd voldoende groei houdt, dus moet je het niet al te moeilijk maken voor de planten.”
Biologisch starten
Bij de plantenkweker is het plantmateriaal behandeld met Vertimec en Admire. Op het bedrijf bij Den Bakker worden bij de start geen gewasbeschermingsmiddelen meer toegepast. “Omdat we zelf heel netjes schoon zijn geëindigd, gaan we hier gelijk biologisch starten. Trips en spint zijn op mijn bedrijf normaal geen probleem. Wittevlieg kan dat wel zijn, maar is vooral een najaarsprobleem.”
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser