Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘We hebben geen echte topweken gehad, maar ook geen terugval’

Ben Geven in Oirlo heeft 10 juli geplant. “Deze week is het pas een beetje fatsoenlijk weer”, concludeert hij, na een hele warme periode en de daaropvolgende lange donkere en regenachtige periode. Toch is het qua productie vrij regelmatig gegaan. “We hebben geen echte topweken gehad, maar ook geen terugval.” Hij heeft in iedere oksel een vrucht laten zitten. De overgang naar de ranken is goed gegaan.
De hitte heeft geen echte nadelige gevolgen voor het gewas gehad. De periode van vochtig weer lijkt wel enige invloed te hebben. “De laatste weken zien we wat meer uitval door Botrytis. Daar hebben we dit jaar wat meer last van.”

Gewas open houden
Op de scheuten is de vruchtlengte van de Sheila begin week 34 vrij lang. Aan de toename van iets meer kromme vruchten en komkommers met schuurschade is te merken dat het einde van de teelt in zicht begint te komen. “Nog 2,5 week. Dan gaan ze er uit.” Op 13 september gaat hij herfsttomaten planten.
Om het komkommergewas open te houden, heeft hij er nog een keer twee stambladeren uit gehaald. Het gewas is nu vrij open. Meer gaan we er niet aan doen in de rest van de teelt.”

Ruimer luchten
Met de klimaatinstellingen heeft hij ruimer gelucht dan gebruikelijk in voorgaande jaren, vanwege de vochtiger omstandigheden. “Tussen 11.00 uur en 19.00 uur knijpen we nog een beetje, daarna beginnen we een beetje te luchten in de avonduren.” De nachttemperatuur staat zowel qua stooklijn als ventilatietemperatuur op 17 graden ingesteld. In de ochtend stookt hij naar 19 graden Celsius. “Met de minimumbuis die hij dan pakt.”
Bij de watergift is de afname van de daglengte merkbaar. “Ondanks de warmte neemt de plant een stuk minder op dan een week geleden. De periode van watergeven wordt steeds korter.” De laatste tijd is dat ongeveer van 8.15 uur tot 20.00 uur.

Spint komt wat op
Ondanks het vochtiger weer heeft hij nagenoeg geen last van Mycosphaerella gehad. Tegen Botrytis is een paar keer onderdoor gespoten. Tegen meeldauw blijft hij wekelijks een rondje spuiten, al heeft hij weinig last van deze schimmelziekte.
“Links en rechts begint nu wel een hoekje spint te komen.” In week 33 heeft hij daarom een keer Floramite meegespoten tijdens de meeldauwbestrijding.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin