‘Volgende teelt hogedraad: naar de 70 oogstdagen toe is te lang voor traditionele teelt’
Er staat nog een gezond gewas bij Piet Wijnen in Lierop. “Een beetje Botrytis-uitval, maar het valt mee. En af en toe een mycos-vruchtje.” De teelt zal in de periode van week 23 tot 25 gewisseld worden. Over de kwaliteit heeft hij niet te klagen. “Die is toch nog goed, al merk je natuurlijk wel dat je een beetje meer kromme, gedraaide en Mycosphaerella-vruchten gaaat snijden.”
Van meeldauw heeft hij helemaal geen last. Virus is ondanks alle inspanningen helaas toch weer terug gekomen. “Half april hebben we de eerste plant gevonden. Dat is nog wel te doen, al is het natuurlijk altijd te vroeg.” Hij probeert de aantasting plaatselijk te houden, door besmette plekken apart te snijden met de nodige hygiëne-maatregelen. “Voor de volgende teelt heb ik voor die stukken het virustolerante ras Bon Bon besteld. “Ik hoop dat het daar mee op te lossen is.”
Bij de plagen begint er wat wittevlieg te komen. Hij hoeft er nog geen correctie tegen uit te voeren. “De biologie houdt het aardig onder controle. In de nieuwe teelt gaan we straks misschien nog wel een keer Admire druppelen.”
Lucht knijpen
Wijnen houdt een nachttemperatuur aan van 16 graden Celsius. Overdag is dat 19 graden. Hij lucht op 21 graden Celsius, waarbij de temperatuur op de middag oploopt naar 25 graden. “We knijpen de luchtramen een beetje. We telen niet te gek luchtig. Aan deze planten kan toch niets meer kapot.”
Het gewas beschermen tegen felle instraling is niet nodig. “Zo’n volgroeid gewas als dit groeit dermate dat het alleen maar sterker wordt van meer zon.” Bij het jonge gewas in de komende teelt wordt dat anders. “Als het nodig is, komt er dan misschien een krijtje op het dek.”
In de volgende planting gaat hij voor het eerst een hogedraadteelt zetten. “We gaan met die teelt naar de 70 oogstdagen toe. Voor een traditionele teelt is dat te lang.”
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser