‘Tomaten bleven door het donkere weer wat fijner’
Ben Geven in Oirlo oogst begin week 2 zijn laatste herfsttomaten. Hij heeft vrij laat geplant, op 15 september. “Vijf dagen na poten hadden we een bloeiende plant.” De eerste tros had gelukkig geen last van gescheurde vruchten.
Fijnere trossen
Vanwege het donkere weer is de productie van de viertrossenteelt niet meegevallen. “Met vier trossen van 6 vruchten kwamen we aan de 7,3 kilo per vierkante meter. Dat is te weinig. “De tomaten zijn allemaal oogstbaar geworden, maar ze werden minder grof. “De eerste twee trossen gingen nog wel, maar de laatste bleven wat fijner.”
Trage doorkleuring
De temperaturen werden aangepast aan de sombere weersomstandigheden. “De etmaaltemperaturen in november kwamen wat lager uit.” De doorkleuring verliep traag. “We hebben op 1 december pas de eerste trossen geknipt. Dat is zeker 10 dagen later dan vorig jaar.”
Prijstechnisch was het laat op gang komen dit jaar ook ongunstig. “Toen we begonnen kregen we nog 1,82 euro, maar dat is daarna alleen maar minder geworden.”
Van ziekten en plagen heeft het gewas geen last gehad. “Bijna geen Botrytis. Maar een heel enkel plekje. Geen pepinomozaïekvirus. En ten opzichte van vorig jaar totaal geen problemen met wittevlieg.”
Matten stomen
Na het ruimen van het gewas worden de substraatmatten gestoomd door een loonbedrijf. Er is gekozen voor matten met een wat groter volume, 30 centimeter breed en 10 centimeter hoog. “Dan gaan ze langer mee. Anders houdt je niet zo veel volume over na het stomen. Een grotere hoeveelheid steenwol heeft ook meer wortelvolume en er is altijd voldoende water beschikbaar. En je hoeft ’s nachts minder water te geven.”
Op 25 januari gaat hij weer komkommers planten, van het ras Euphoria.
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser