‘Als gewas ineens volle bak moet pompen, dan lukt het niet meer om voldoende water door die rotte Botrytis-plekken heen te krijgen.’
Sjaak de Hoog in Pijnacker heeft het gewas rond 26 oktober schoon gesneden. De productie liep aan het eind van de teelt nog redelijk door. “We hebben aardig weer gehad. Maar de laatste week was het ineens gebeurd. Er hingen er toen niet veel meer aan, en er gingen planten dood. Toen zijn we gestopt.”
Botrytis
Het doodgaan van planten was het gevolg van Botrytis. “Dat is weer een nadeel van mooi weer. Als het gewas dan ineens volle bak moet pompen, dan lukt het niet meer om voldoende water door de rotte Botrytis-plekken heen te krijgen.” De verdamping van de planten met zonnig weer kan dan onvoldoende meer aangevuld worden.
Meeldauw
Aan overige ziekten en plagen zat er een beetje spint. “Daar hebben we wel wat tegen gedaan.” Verder kwam meeldauw ineens nog hard opzetten in de laatste teeltweek, met name langs het betonpad. “Maar we hadden toen ook al een tijdje niets meer tegen ‘het wit’ gedaan.”
Organisch materiaal kas uit
De kwaliteit bleef redelijk, al heeft hij de komkommers op het laatst wel allemaal als klasse 2 geleverd. Het was de inspanning toen niet meer waard om ze nog uit te sorteren.
Inmiddels is De Hoog bezig met de teeltwisseling. “Plantenresten verwijderen, en daarbij proberen te zorgen dat er geen organisch materiaal meer in de kas achterblijft.” Bovenin de kas zorgt hij dat alle baarden en resten van touwtjes netjes van de gewasdraden worden verwijderd.
Hij is de slangen van de matverwarming aan het schoonmaken. “Druppelslangen heb ik dit jaar nieuw gekocht. Die hoef ik dus niet meer te reinigen.”
Na een behandeling met formaline wordt er goed afgespoten, en zal als laatste reiniging met waterstofperoxyde plaats vinden.
Nieuwe teelt
Net voor de kerst staat de nieuwe planting voor de eerste teelt gepland. “Van mij mag het wel weer zo ver zijn.” Naast het ras Venice, waar hij dit teeltseizoen ook mee begon, komt er een nieuw nummer te staan waar hij bij collega’s goede resultaten van heeft gezien.
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser