‘Met schrale oostenwind zie je rv toch nog wegzakken’
Het gewas bij Ben Geven in Oirlo heeft net een hoge productie achter de rug. “Voor de Pasen was het al flink aangezet. En met dat mooie weer kwam alles tegelijk.” Door de opgelopen belasting zaten er ook flink wat oudere vruchten tussen. “Nu wordt dat beter, maar we hebben best veel uit moeten sorteren.”
Ondanks dat de plantbelasting nu is afgenomen, valt de oogst hem nog niet tegen. “Ze dikken zeer snel uit. De productie valt elke dag wel weer mee.”
Het gewas is dankbaar voor de afgenomen plantbelasting. “Samen met het schrale weer was de groei heel beperkt. Nu kan het even bijkomen. Je ziet het herstellen. Er komt weer jonge groei op.” Met het schrale zonnige weer doet hij dan ook zo min mogelijk aan gewaswerk.
Lage rv
Bij de klimaatinstellingen hanteert hij een voornacht van 17 graden Celsius en een nanacht van 17,5 graden. Vanaf 2.00 uur gaat hij langzaam opbouwen richting 20 graden, een temperatuur die hij om 6.00 uur bereikt wil hebben.
De luchting staat kort op de stooklijn. ’s Morgens probeert hij goed te luchten, op de middag probeert hij ondanks de hoge temperaturen te knijpen om het vocht wat op peil te houden. Dat valt niet mee. “Je ziet met die schrale oostenwind de rv toch nog wegzakken naar 70 procent, waarbij het 27 graden wordt. Ondanks het gebruik van de daksproeiers.”
Met felle zon, boven de 700 Watt instraling, gebruikt hij ook het schermdoek nog om het gewas te beschermen tegen de ergste instraling.
Constante mat-EC
De watergift start 8.45 uur en gaat door tot rond 20.30 uur. Op zonnige warme dagen druppelt hij 2,3 EC mee, bij donkerder weer 2,7 EC. “Daarmee blijft hij in de mat netjes constant rond de 3 tot 3,2 hangen.”
Van alles wat
Bij de plagen is een beetje wittevlieg waargenomen, maar de vanaf het begin ingezette Encarsia weet deze onder controle te houden. Verder is hij begonnen om twee keer swirskii in te zetten, omdat hij een enkel tripsje zag.
Op een spintplekje moest ter correctie gespoten worden.
Er is een klein beetje meeldauw in het gewas gekomen. “Maar dat breidt zich niet uit.” Ook komt hij een enkele Mycosphaerella-punt tegen. “Er zit dus van alle plagen en ziekten wel wat in.”
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser