Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘Voorraadje warmte om kou op kop van plant te voorkomen’

Sjaak Verhoeven van kwekerij den Breeakker in Hedikhuizen heeft net weer komkommers geplant, na een herfstteelt tomaat. Die laatste is naar tevredenheid afgerond. Mede omdat hij tot en met week 3 is doorgegaan is de teelt financieel gunstig uitgevallen. Wel was door de weersomstandigheden de grofheid iets minder dan gebruikelijk.
Vanwege een grote onderhoudsklus die eerst op het bedrijf uitgevoerd moest worden, kon pas dagen later geplant worden dan oorspronkelijk was gepland. “Maar de planten hebben bij de plantenkweker ruim gestaan, op 14 planten per vierkante meter. Daardoor zijn ze toch netjes groen gebleven, ondanks dat ze inmiddels al 10 centimeter boven de stok stonden.”

Generatief
Als komkommerras heeft hij Profit geplant. “Die bevalt goed. Het ras past bij mijn manier van snijden: 6 dagen per week snijden en 3 keer per week erdoorheen. Dan blijft hij goed generatief. Ik ben iemand van de kwaliteit. Met deze plantdatum lukt het om er 40-ers van de stam te snijden. We willen niet dat het nodig wordt om 35-ers te moeten oogsten.”
Hij haalt 6 oksels leeg, om op het zevende blad de eerste vrucht te laten zitten, waarna hij 2 setjes om en om laat zitten. Afhankelijk van de weersomstandigheden kijkt hij dan hoe hij verder dunt. “Maar met zo’n latere zaai neig je vaak al bijna naar een zomerteelt toe.”

Eerst inwortelen
Hij is rustig aan gestart met vrij vlakke stooktemperaturen van 20 graden Celsius overdag en 19,5 graden in de nacht. “Overdag wil ik niet veel verder dan die 20 graden, totdat de plant ingeworteld is. Daarna kun je weer iets meer gas gaan geven. Licht is nu het vleugelwoord. Met een zonnige dag zie je gelijk dat ze gaan inwortelen.”

Geen kilte in kas
Het schermdoek gaat ’s morgens bij 50 of 60 Joules op straling open, en ook als de buitentemperatuur 3 graden Celsius boven de kastemperatuur stijgt. Om 15.00 uur gaat het scherm weer dicht, tenzij de instraling dan nog boven de 100 Watt ligt.
Verhoeven probeert met de schermstrategie kouval op de kop van de planten te voorkomen. “We moeten geen kilte in de kas voelen.” Om dat te bewerkstelligen maakt hij daarbij ook actief gebruik van de groeipijp, die op minimaal 45 graden Celsius ligt. “Als de zon in deze periode wegvalt, zakt de temperatuur zo een stuk terug. Dat willen we een slag voor zijn, door preventief een ‘voorraadje warmte’ aan te houden zodat er een buffertje zit.”

Wittevlieg
Bij de gewasbescherming start hij met een rondje Vertimec en Funfaflor als de planten eenmaal goed ingeworteld staan. Vanwege de solitaire ligging van het bedrijf en de herfsttomatenteelt is de plaagdruk vrij laag. Van spint heeft hij nooit last. Wittevlieg moet hij wel altijd in de gaten houden. Daarvoor gaat hij cucumeris en swirskii uitzetten. “Met swirskii zijn mijn ervaringen tot nu toe een beetje wisselend. Er hangt een aardig prijskaartje aan, en je moet best wat volume inzetten om resultaat te krijgen.”
Voorafgaand aan de teelt ontsmetten met Formaline vindt hij net weer iets te riskant. “Het kan in deze periode toch lang blijven hangen.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin