Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘We zijn zo vaak mogelijk rond gegaan met snijden, en hebben stek goed meegenomen’

Er hangen mooie lange komkommers aan het gewas bij Wim van den Berg. Dat is even anders geweest. “Die donkere periode heeft heel veel kwaad gedaan. We waren toen net toe aan een groot rankzetsel dat gereed hing. Die zijn daardoor lang blijven hangen. Dat zag je terug de kwaliteit: wat buikerig en minder donkere vruchten.”

Trage afrijping
In week 10 zijn deze vruchten er allemaal afgekomen. De opvolging met jong vrucht viel nog niet tegen, ondanks de zwaardere plantbelasting door de trage afrijping. “Al mis je in de donkere periode toch een stukje groei. Wat er voor week 12 aan komkommers aan zit, is wel minder dan het zou moeten zijn.”

Om de belaste plant in de donkere periode te sparen, zijn lagere temperaturen aangehouden. “Een paar dagen zelfs onder de 20 graden. Dat zijn wij helemaal niet gewend.” Achteraf blijft het lastig om te zeggen of dit de juiste strategie was, of dat het misschien gunstiger was geweest bij iets hogere temperaturen wat vrucht kwijt te raken. “Maar ja, op een gegeven moment hangt het er, en komt het gewoon.”
Bij de oogst is getracht de plantbelasting te beperken. “Omdat de vruchten behoorlijk lengte hadden, is een groot deel tot 40-ers uitgegroeid. Wel zijn we zo vaak mogelijk rond gegaan met snijden, en hebben stek goed meegenomen, om de zaak in goede banen te leiden.”

Scherm langer open
Als temperatuurinstelling wordt een voornacht van 19 graden Celsius aangehouden, met een nanacht van 20 graden. Overdag hanteert hij een temperatuur van 21,5 graden Celsius. Via de luchtings-instellingen mag dat oplopen tot 25 graden Celsius.
Het scherm blijft al steeds langer open, nu de nachten wat zachter beginnen te worden. “Je hebt je instellingen erin staan. Maar na sommige nachten denk je: deze nacht had het eigenlijk al wel open mogen blijven.”

Wisseling nadert
De tuin is nog helemaal vrij van ziekten en plagen, met uitzondering van wat wantsen waartegen Admire is ingezet. Preventief is twee keer een LVM-behandeling met Fungaflor toegepast. Bij de biologische bestrijding is de eerste keer cucumeris uitgezet. Bij de planten die bij de komende tussenplanting blijven staan, zijn ook swirskii en californicus ingezet.
Van den Berg teelt vier keer per jaar. In week 13 begint hij daardoor al met de eerste keer wisselen. Aan gewaswerk gebeurt dus weinig meer. “We hebben één rondje blad geplukt. Alleen in de paden die blijven staan, gaan we nog een keer onderlangs.”
Als ras gaat hij straks Roxanne zetten. Hij heeft al wel proefjes met meeldauwtolerante rassen gehad, maar de uitkomsten waren voor hem nog niet overtuigend genoeg om daar nu al op over te schakelen.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wim van den Berg

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin