Kom in de Kas 2025 is bezocht door ongeveer 145.000 bezoekers. Iets minder dan vorig jaar, met name doordat er ook iets minder regio’s mee deden. Per regio kwamen er door het mooie weer juist meer mensen naar de open dagen in kassen door heel Nederland.
“Het vergt achter de schermen nog al wat inspanning van de deelnemende bedrijven en de vrijwilligers”, benadrukt woordvoerster Sandra van Tol. En dus is het voor de lokale comités niet altijd makkelijk om voldoende deelnemers te vinden. “Daardoor deden altijd drukbezochte regio’s als het Oostland en Voorne-Putten dit jaar niet mee.”
Animo bij publiek onveranderd groot
Het was dit jaar de 47ste keer dat Kom in de Kas als publieksevenement plaatsvond. De animo onder het publiek is al die jaren bijna een gegeven. Het eerste weekend van april is ook een perfect moment voor een dagje uit, en als tuinders hun deuren open zetten lijkt jong en oud als vanzelf massaal toe te stromen. Van meer of minder kritiek op de sector – vanwege toestanden rond arbeidsmigranten, gewasbescherming of energie – is op deze dagen weinig tot niets te merken. Harde kritische noten worden niet gekraakt.
“Nee, ik heb heel veel vragen gehad, maar 99,9% van de gevallen zijn het enthousiaste en positieve vragen”, zegt courgetteteler Bert Doelman. Hij kwam in het Westlandse Heenweg assisteren bij collega-courgetteteler Mart van Uffelen. “Mensen willen vooral weten hoe het groeit en hoe het zit met de gele en de groene courgette en over de courgettefleur. Ik had één vraag over het recirculeren van water. Dat was duidelijk iemand die al net even wat meer van de teelt wist. Daar lopen er hier in het Westland natuurlijk ook aardig wat van rond.”
Voorbereid op kritische vragen
Om de tuinders en hun personeel voor te bereiden op eventuele kritische vragen had Glastuinbouw Nederland vooraf de Toolkit Gezondheid en Geluk onder de aandacht gebracht. Met wat feiten en cijfers over arbeid en biologische gewasbescherming. En om wat meer de diepte in te kunnen over bijvoorbeeld de rol van de glastuinbouw in het balanceren van het elektriciteitsnet zijn er sinds vorig jaar ook posters met teksten als ‘In de glastuinbouw groeit voldoende warmte voor een hele woonwijk’ waarop ook een QR-code voor meer info.
Jeugdjournaal en NPO Radio 1
Maar wie over de Laan van de Heilige Lambertus naast het Westlandse dorpje Heenweg van bedrijf naar bedrijf loopt of fietst en in de kas naar de bloemen en de groente komt kijken, die krijgt totaal niet de indruk dat dit een sector is die maatschappelijk onder druk zou staan. Een sector die de gemiddelde Nederlander liever kwijt dan rijk zou zijn? Dan loopt hier kennelijk niet de gemiddelde Nederlander.
“We laten het aan de deelnemende regiocomités om ook de politiek uit te nodigen”, zegt Van Tol. In de Bommelerwaard was er bijvoorbeeld een openingsontbijt met wethouders en raadsleden bij zachtfruitbedrijf Van Tuyl. “En uiteraard is de pers meer dan welkom. Het Jeugdjournaal had zondag een heel leuk item. En in regio Wervershoof-Andijk kwam een verslaggever van NPO Radio 1 paprikateler Arnoud van Dijk van VD Holland bevragen. En ook dat ging in goede sfeer.