Doorgaan naar artikel

Kom in de Kas 2016: Bergerdens enige groentedeelnemer laat kas dicht

Rond Bergerden, Huissen en Bemmel veel bloemenbedrijven en één groentebedrijf open. Bij paprikabedrijf Van der Harg stond men om 11 uur al te dringen.

Glastuinbouwgebied Bergerden gold twaalf jaar geleden als het modernste glastuinbouwgebied van Nederland. En nog steeds ogen de bedrijven hier modern en zijn ze groot genoeg om blij te zijn dat je er met de auto van het ene naar het andere bedrijf mag rijden. Onze belangstelling ging uit naar het enige groentebedrijf dat hier tussen een keur van sierteeltbedrijven de deuren open zette: paprikakwekerij Van der Harg. Hier was Kom in de Kas een wat misleidende naam: de deur bleef dicht vanwege ziekterisico. De bezoekers hadden er alle begrip voor. Zoals ze toch allemaal erg positief gestemd rondliepen en -keken.

Vooral voor dochter en schoonzoon

Jaap en Jacqueline Klinkhamer uit Arnhem kwamen met dochter Linda en kleindochter Tess een kijkje nemen. “We zijn eigenlijk pas extra in de glastuinbouw geïnteresseerd geraakt doordat Linda met kweker Glenn Langelaan van anthuriumbedrijf Karma Plants is getrouwd. Daarvoor gingen we nooit naar Kom in de Kas. Nu natuurlijk wel. Het bedrijf van Glenn en Linda is ook open.”

Dat de kas hier dicht is, dat kregen ze van teler jan van der Harg zelf uitgelegd bij twee paprikaplanten in emmers, provisorisch opgebonden tegen de verpakkingslijn. Jaap: “Of hij zijn verhaal nou in de kas bij 2 duizend plantjes of in de schuur bij twéé plantjes vertelt, dat maakt ook niet zoveel uit.”

Jacqueline: “Ik werk zelf bij de Hema en daar moet je bij de bakkerij ook in een jas en met handschoenen en een haarnetje en plastic overschoentjes vanwege de voedselveiligheid. Dat is hier natuurlijk ook.” Maar het hele gezin had evengoed genoten van de paprikasmoothies.

André en Cora Stuivenberg: pas voor de tweede keer naar Kom in de Kas.

André en Cora Stuivenberg: pas voor de tweede keer naar Kom in de Kas.

Zelf het onderwijs in

Cora en André Stuivenberg uit ’s Heerenberg waren al net zo begripvol voor de voorzichtigheid van de paprikatuinder. “We zijn eigenlijk meer geïnteresseerd in de anthuriumkwekerij verderop, om te zien welke soorten ze nou allemaal hebben. Paprika’s, dat ken je wel uit de winkel.”

Maar we hebben toch wel antwoord gekregen op wat vragen: waarom ze nou allemaal zo verpakt moeten zijn in plastic. Dat moet dus van de Jumbo. Lidl wil dat juist weer niet. En dus waarom we niet in de kas mochten. Nou ja, vanwege gevaar op besmetting dus.”

Als tip heeft André Stuivenberg de tuinder wel direct geadviseerd dan een bedrijfsfilm te laten draaien. “Dan kun je toch zien hoe het er in de kas allemaal aan toe gaat. En ook die sorteermachine en die verpakkingsmachine: ik had graag op die knop gedrukt om hem aan te zetten.”

De Stuivenbergs kwamen gisteren pas voor de tweede keer naar Kom in de Kas. “Vorig jaar waren er ook bedrijven open in Duiven.” Geen binding met de tuinbouw? “Nou, toch wel: mijn vader en ooms zaten in de groentehandel en ook wel in de teelt. Dus ik heb als jongetje ook wel staan venten! Toen ben ik zelf toch maar het onderwijs in gegaan.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin