De huidige vrieskoude kan problemen geven met koelinstallaties, omdat de ze niet zijn opgewassen tegen extreem lage temperaturen. Dat kan met name systemen treffen die zijn gevuld met koelmiddelen met een lage werkdruk als R134A en R513A, en die niet zijn uitgevoerd met een tankdrukregeling.
Mogelijk wil installatie niet opstarten
Volgens Johan Nijssen van het in koeltechniek gespecialiseerde adviesbureau Agrofocus (Obdam) is mogelijk dat door de koude de druk te laag blijft, waardoor de installatie niet wil opstarten. “Moderne condensors (het deel van de koelinstallatie dat ervoor zorgt dat de uit de koelcel opgenomen warmte wordt afgegeven) zijn meestal zeer groot omdat ze voor de EIA (Energie-Investeringsaftrek) op een klein temperatuurverschil zijn ontworpen. Onder de huidige omstandigheden kan het zelfs voorkomen dat de ventilatoren in de condensor niet eens hoeven te draaien.”
Druk van koelmiddel
Het gevaar van zo’n ruime statische capaciteit is volgens Nijssen dat de druk van koelmiddel vanzelf te ver onderuit gaat. “Daar staat ‘gelukkig’ tegenover dat de koelbehoefte ook lager Mijn advies is om het koelsysteem nu extra in de gaten te houden. Om een mogelijke herhaling van problemen in de toekomst te voorkomen, is het goed de installateur te laten bekijken of de installatie voldoende is opgewassen tegen de huidige lage temperaturen.”
Drycooler
Een ander systeemonderdeel waarmee het fout kan gaan, zijn drycoolers die in de open lucht zijn opgesteld. Als die met glycol zijn afgevuld, is dat vaak met vorstbescherming tot -/- 15 graden. “Dat is voor de meeste winters al heel ruim berekend, maar kan ontoereikend zijn als zo’n koeler bij lagere temperaturen wat langer stil staat. Het is het veiligst de drycooler nu permanent te laten draaien, eventueel op aanwijzing of met hulp van de installateur.”