Het Klimaatplan 2025-2035 heeft meer aandacht voor de CO2-bemestingsbehoefte van de glastuinbouw, maar geeft niet meer duidelijkheid over nieuwe eisen zoals ETS2 en de bijmengverplichting groen gas.
Dat stelt Glastuinbouw Nederland over het Klimaatplan 2025-2035 van de overheid. “Het Klimaatplan 2025-2035 is een bevestiging van de vorige versie. Het bevestigt tevens de afspraken uit het Convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022-2030”, stelt Glastuinbouw Nederland.
Rekening houden met C02-behoefte glasteelt
Zo wordt de individuele CO2-heffing als belangrijk instrument genoemd voor de glastuinbouw ook na 2030. Het klimaatplan biedt volgens Glastuinbouw Nederland een samenhangende aanpak via stimuleren, normeren en beprijzen en het bevorderen van handelingsperspectief. “Nieuw in het klimaatplan is dat de verbinding wordt gemaakt met beleid over koolstofverwijdering. Men houdt daarin rekening met de CO2-bemestingsbehoefte van de glastuinbouw.”
Geeft het klimaatplan überhaupt enige richting voor de leden van Glastuinbouw Nederland? “Voor onze leden is het klimaatplan een bevestiging van de richting naar onze ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Dat is wel een ‘richting op hoofdlijnen’, want er is nog geen duidelijkheid over ETS2 en bijmengverplichting groen gas.”
Binnenkort besluit ETS2 en bijmengverplichting
Over ETS2 en de bijmengverplichting groen gas is de besluitvorming in Den Haag nog niet afgerond. Discussie en overleg zijn nog gaande, mede in het kader van de Voorjaarsnota. Die voorjaarsnota wordt uiterlijk 1 juni afgeleverd aan de Tweede Kamer.