Het bassin is al leeg en in het zachtfruit dreigt hittestress, schetst Geert de Weert in het Gelderse Rossum.
In de Bommelerwaard waar het bedrijf van Geert de Weert ligt, is er voldoende water van redelijke kwaliteit. Hoewel het bassin leeg is vanwege de aanhoudende droogte, kan er genoeg water opgepompt worden uit de sloot voor de fertigatie. Alle frambozen, bramen en bessen krijgen voeding en water via de slangen die over de potten liggen.
Kleinere oogst bramen
Toch hebben de bramen stress door de hitte. De bramen zijn goed uit de koelcel gekomen voor de verlate teelt. En kennen een goede uitloop. “De periode van uit de koelcel tot begin oogst is dit jaar extreem kort”, legt De Weert uit. De oogst zal daardoor kleiner zijn.
Zonnebrandschade in framboos
De Kwanza-frambozenoogst is begonnen. Doordat er slechts 2 stengels op een lopende meter staan groeien de vruchten goed uit. Hier en daar is wat zonnebrandschade ontstaan. Vanwege de groeiende vraag naar zachtfruit wordt een nieuw perceel voor de opkweek van bramen en frambozen aangelegd.
Perfect werken dankzij droog weer
“Door het droge weer is het is perfect werken op het nieuwe veld”, zegt De Weert. Het zetten van de palen, maken van de ruggen en de aanleg van de fertigatie verloopt voorspoedig. De consument heeft veel interesse in frambozen, waardoor de vraag stabiel en de prijs goed blijft.
Een regelmatige aanvoer van het geoogst product en een goede afstemming met de verkoop is van levensbelang voor een goede prijsvorming. Planning van de oogst is daarbij essentieel. De Weert vult aan: “de werkelijkheid is vaak weerbarstig, maar dat is het leven van een ondernemer.”
Auteur: Eveline Westeneng