Advies over duurzame groente van milieu-organisaties is tegenstrijdig en benadeelt mogelijk Nederlandse telers.
Met subsidie en overheidssteun geven Questionmark en Milieu Centraal klanten voorlichting over milieu en voeding. Alleen is het advies niet eenduidig en deels tegenstrijdig, waardoor klanten op het verkeerde been dreigen te worden gezet.
Milieu Centraal geeft – met subsidie van de Nederlandse overheid – geen koopadvies voor Nederlandse paprika. In de Groente en Fruit Kalender met aanbevolen duurzame groente stelt het bureau dat Spaanse en Israëlische paprika aan te bevelen zijn. De Nederlandse paprika zit niet in de topcategorie A of B, maar in C.
Nieuwe speler
Het nieuwe bureau Questionmark geeft een ander advies. Questionmark is met miljoenen van de Postcodeloterij in 2013 opgezet door Greenpeace. De milieu-effecten van Nederlandse paprika zijn gelijk aan de Israëlische en net iets minder dan Spaanse, berekende Questionmark. In rapportcijfers uitgedrukt krijgt Nederlandse paprika qua milieu een 7, Israëlische een 7 en Spaanse een 8. Questionmark geeft ook mensenrechten weer en Nederlandse paprika scoort daarmee veel beter (7 tegen 5 voor Spaanse en een 4 voor Israëlische). Nederlandse paprika scoort over het algemeen dus beter dan Spaanse in de app van Questionmark.
Dat bureau doet nog iets anders, de Milieukeurpaprika uit Nederland krijgt een milieuscore 8 en is daarmee dus evengoed als Spanje. Milieu Centraal heeft dat onderscheid van Milieukeur in de Groente en Fruitkalender niet.
Dat bureau laat weten dat het periodiek kijkt naar milieuverrichtingen van Nederlands product en laat dat narekenen door adviseurs van bureau Blonk.
Biologisch
Opvallend is verder dat in de app van Questionmark Nederlandse biologische paprika qua milieu en mensenrechtenscores gelijk liggen met de gangbare Nederlandse paprika en dus onder Milieukeur.
In editie 24 van Groenten & Fruit kunt u deze week lezen hoe de inzichten en strategieën van milieu-organisaties verschuiven.