Groenten & Fruit Actueel
||

Klant kijkt naar verse blauwe bes na probleem met diepvriesbes

Merken supermarkten veranderingen in de afzet van blauwe bessen, na de terugroepactie van met hepatitis A besmette blauwe bessen uit de diepvries van Albert Heijn?

Laatst geüpdatet:

Albert Heijn roept blauwe bessen uit de diepvries terug vanwege besmettingen met hepatitis A. Foto: ANP

Albert Heijn roept blauwe bessen uit de diepvries terug vanwege besmettingen met hepatitis A. Foto: ANP

Klanten in supermarkten reageren verschillend op de grote hepatitiszaak rond diepvriesbessen bij Albert Heijn. Dat blijkt uit een rondgang.

Mogelijk enkele honderden mensen zijn besmet met hepatitis A na het eten van blauwe bessen uit de diepvries van Albert Heijn. Toch is deze zaak niet te vergelijken met Ehec in 2011. Vooral buiten Albert Heijn-winkels lijken de consumptie-effecten mee te vallen. Bij een Jumbo in het midden van het land krijgt de AGF-manager wel vragen van klanten, maar toch ziet hij dat de verkoop blauwe bessen op een normaal niveau ligt. Bij Jumbo waren de verse bessen in de aanbieding afgelopen week. De verkochte aantallen zijn in ‘normale weken’ niet groot in dit dorp. “Het gaat om een aantal pakken per dag, maar bij zowel vers als dieprvies zien we geen verschillen.”

Datzelfde zegt een AGF-manager van Plus in een middelgrote stad. “Wij zien hier normale verkoopvolumes en dat is niet gek voor vers, het gaat bij deze zaak alleen om diepvrieszakken.”

Verschillende reacties AH-klanten

Een Albert Heijn-winkel in een grotere plaats buiten de Randstad zegt wel reacties van klanten te zien. “Normaal moet ik bij het bijwerken van het versschap wel 20 bakjes blauwe bes aanvullen, maar vandaag waren er maar drie weg. Ik denk dus wel dat het effect heeft.”

Het prijsverschil tussen vers en diepvries is groot. Voor een bak van 500 gram verse blauwe bessen betalen AH-klanten €8. Voor een zak van 1 kilo diepvriesbessen is dat €6. Een AGF-manager van een Albert Heijn-filiaal in de buurt van Utrecht ziet toch dat klanten door deze problemen met diepvrieszakken eerder kiezen voor verse blauwe bessen. Van de grootverpakking blauwe bessen werden dinsdag drie keer zoveel verkocht. Met in totaal 26 bakjes (groot- en kleinverpakking) is de afzet niet groot.

De stijging bij de verkoop van verse bessen bij deze Albert Heijnwinkel kan het gevolg zijn van de vrijwel lege schappen bij diepvriesbessen. Bij andere supermarktketens liggen de diepvrieszakken met blauwe bessen nog gewoon in de winkels en hoeven klanten dus niet over te stappen op vers. Het kan ook zijn dat klanten nog niet op de hoogte zijn van de risico’s, denkt de AGF-manager. “Het is nog moeilijk te peilen, eigenlijk moet je dit over drie of vier dagen meten.”

Hoe lang speelt hepatitiszaak bij blauwe bes?

Deze AGF-manager heeft nog wel vragen over hoe lang de hepatitiszaak al loopt. De teruggeroepen partij heeft als uiterste houdbaarheidsdatum 26 april, maar ook zakken met een vroegere houdbaarheidsdatum worden teruggenomen, vertelt hij.

Uit de melding van de NVWA bij het Europese meldsysteem voor voedselveiligheid RASFF blijkt dat het onderzoek op 9 januari aantoonde dat de blauwe bessen de bron van de besmetting waren. Op 14 januari is dit gemeld aan andere Europese landen. Ook de Belgische overheid is betrokken omdat Albert Heijn er winkels heeft.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers