Doorgaan naar artikel

‘Klaarmaken voor nieuwe teelten’

“Door de energieproblematiek zijn we dit jaar bij al onze gewassen fors koeler de laatste fase in gegaan”, zegt teeltmanager Wim van Marrewijk van biologische kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten (Zuid-Holland).

Het kouder telen heeft geen kwaliteitsproblemen opgeleverd, maar wel minder productie. De laatste vruchten zijn door de lagere etmaaltemperaturen niet allen meer uitgegroeid. Daardoor zijn de laatste tomaten en paprika’s met het gewas afgevoerd.

Inbrengen compost

Aan de hand van de Aelbrecht-analyse, die de mineralenbalans in de bodem in kaart brengt, en het nieuwe teeltplan voor 2023 zijn alle compostcalculaties gemaakt en is het inrijden van compost in week 51 afgerond. Afhankelijk van het gewas is een mix van groen-, houtige- en potstalcompost variërend van 80 tot 120 ton per hectare ingebracht. “Deze grote hoeveelheden zijn nodig omdat het mineralengehalte van de compost laag is. Naast compost is er ook gesteente meel ingebracht, waar veel sporenelementen en silicium in zit, wat van belang is voor de vruchtgewassen.”

Druppelaars plaatsen

De compost is uitgeharkt en niet ondergewerkt, omdat het door het bodemleven in de grond moet worden getrokken. Vervolgens zijn machinaal de plantgaten op de juiste afstanden voor het gewas geboord. Daarna zijn de druppelaars geplaatst voor komkommer. “Bij tomaat worden de druppelaars pas later neergezet. De tomaten worden wel in het plantgat geplaatst, maar vooral beheerst om de planten niet te vegetatief te laten worden. Middels capillaire werking van de bodem wordt de onderzijde van de kluit vochtig gehouden. Bovendien worden de kluiten nog twee keer een kwartslag gedraaid om het gewas te beheersen”, vertelt de teeltmanager.

Tomaten en paprika planten

In week 2 worden de eerste tomaten en paprika’s geplant. Een week later het laatste gedeelte van de tomaten. De oppervlakte snacktomaten zal 40% minder zijn dan dit jaar. De trostomaten worden uitgebreid. Het hoofdras is hier Roterno. Ook bij de wilde tomaat zal het areaal lager zijn, omdat het bedrijf bij de afzet een afname in volume ziet.

Bij blokpaprika verandert de aan te planten kasoppervlakte niet. Bij rood is Red Wing het hoofdras en bij geel Agostino. De benodigde groene paprika’s voor de ‘stoplicht-verpakkingen’ worden uit het rode ras geoogst. Bij puntpaprika neemt het areaal iets toe. De hoofdrassen, die zich bewezen hebben, zijn Cooper en Rashford. “Dit laatste ras willen we in de nieuwe teelt minder belasten om zwaardere vruchten te krijgen. Het is een productief ras, maar het nadeel heeft dat het in de nazomer moeilijk het benodigde vruchtgewicht van 90 gram haalt.”

Aubergine en komkommer

In week 4 worden de aubergines en het eerste gedeelte van de komkommers geplant. Eind week 5 de laatste komkommers. Het hoofdras is hier Deegree, een ras met een hoge tolerantie tegen komkommerbontvirus. In de zomerteelt zal er waarschijnlijk een nieuwe komkommerras worden geplant. Alle komkommers komen op de onderstam TRC1150 te staan. Bij aubergines krimpt het kasoppervlak iets. Adele is weer het hoofdras op onderstam Mao.

Van Marrewijk: “Ondanks alle ontwikkelingen bij plantenkwekerij Plantise hebben we toch nog een deel van onze plantopkweek daar onder kunnen brengen. Volgend jaar zal de beschikbaarheid van opkweekcapaciteit voor bioplantmateriaal nog spannend worden door het wegvallen van het bio-areaal van Plantise.”

Eindelijk aardwarmte

Sinds week 50 hebben twee van de vier locaties de beschikking over aardwarmte. “Als blijkt dat de bron meer aardwarmte kan leveren, is de kans groot dat we de twee andere locaties ook kunnen aansluiten op aardwarmte. Het debiet is nu al 50 tot 60% hoger dan in eerste instantie is begroot. Dat is voor ons een goede ontwikkeling”, besluit de teeltmanager.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin