Ondanks het winterweer is het snoeiwerk bij fruitteler Joël Roks nog nooit zo vroeg afgerond als dit jaar. Hij bereidt zich dus alvast maar voor op hopelijk weer extra drukte in zijn boerderijwinkel.
In Fijnaart is bij fruitteler Joël Roks de sneeuw alweer een verre herinnering. “We hebben net als veel fruittelers met een schuifje sneeuw tegen de onderstammen van de peren geschoven en we hebben we gelijk ook de appels ook gedaan”, vertelt Roks. “De sneeuw werkte als isolatie rond de kwee-onderstam van de peren die bij strenge vorst kan bevriezen”.
Appels en peren zijn gesnoeid.
Tot zijn eigen verbazing is Roks inmiddels bijna klaar met de snoei van de appels en peren en dat is nog nooit zo vroeg geweest. “Mijn snoeimedewerkers zijn tijdens de feestdagen niet naar huis geweest dus dan heb je zomaar een paar extra snoeiweken. De snoei lag tijdens het winterweer slechts één dag stil”, legt hij uit. “En we hebben vorig jaar veel gewortelsnoeid toen we wat minder bloemknoppen hadden. Hierdoor vielen de snoeiuren nu mee, terwijl we eigenlijk best veel kleine knipjes doen omdat er nu volop bloemknoppen zitten. Misschien als we richting de bloei tijd over hebben en de bloemknoppen massaal tevoorschijn komen dat we nog een ronde snoeien om wat extra bloemknoppen kwijt te raken. Maar in die periode is het ook weer druk met de voorbereidingen van de nieuwe inplant Elstar Excellent Star. De palen liggen al klaar”.
Even andere werkzaamheden
Normaal gesproken gaat Roks na de peren en appels direct door met de snoei van de kersen die vaak pas tegen de bloei gesnoeid worden. Nu wacht hij maar tot in maart en met inmiddels 3 hectare kersen kan dit ook niet blijven liggen tot de laatste week voor de bloei. In de tussentijd gaat hij de parkeerruimte voor de boerderijwinkel uitbreiden met het oog op de geplande vergroting van de winkel. “Het viel tijdens de winter wel op dat het veel minder druk in de boerderijwinkel was. Maar we zien tijdens de lockdown alleen maar meer bezoekers in onze winkel komen die naar mijn verwachting ook blijvende klanten zijn”, stelt Roks. Hij is ook positief verrast dat in tijden van een lockdown de leveranties van bedrijfsfruit gewoon doorgroeit.
Afzet appels verloopt vlot
Al zijn appels verkoopt hij inmiddels zelf thuis en in de regio. Met de goede prijzen voor de appels in het algemeen is zijn appelprijs in de boerderijwinkel tot € 1,50 per kilo meegestegen. “Maar ik verkoop er geen appel minder door”, merkt Roks direct op. Bij de peren heeft hij nog 100 ton in de bewaring die voor afzet in maart gepland staan. Met de perenprijs die duidelijk wat meer onder druk staat, is dat nog even spannend of die voldoende gaan opbrengen. Achteraf is hij blij dat hij een aantal jaren gekozen heeft om volop voor de boerderijwinkel te gaan en niet als je op andere bedrijven ziet alle appels te vervangen door peren met toen een hogere prijsverwachting.
Auteur: Wouter van Teeffelen