De kersenbomen staan in bloei, een prachtig gezicht.
Dit jaar gooien we de plukploeg eruit en gaan we mechanisch oogsten.
De regio Albertirsa-Dánszentmiklós, waar ik woon, is deze week als een geweldig plaatje: prachtige witte kersengaarden afgewisseld met gele, wuivende raapzaadvelden. Deze regio is bekend om zijn kersenvelden, honderden hectares kersen die nu volop in witte bloesem staan. Een magnifiek gezicht. Tot zover is het ook prachtig weer voor de kersen: vanaf half maart werd het al lekker warm, met zo af en toe een regenbuitje en geen nachtvorst (afkloppen!). Nu maar hopen dat het goed blijft gaan. Wat de droogte betreft kunnen we dit jaar een stootje hebben. Vorig jaar hebben we het merendeel van de bomen voorzien van een waterdruppelsysteem. Nachtvorst en te natte omstandigheden hebben we helaas niet in de hand, dus daar kunnen we alleen het beste van hopen!
Aardappelen tussen de kersen
Tot nu toe hebben we ons als familie volledig gericht op de productie van zure kersen. In totaal is 42 hectare zure kersen volop in productie en zijn 14 hectare jonge boompjes aangeplant. Deze jonge boompjes komen over zeven tot acht jaar volop in productie. Tot die tijd is het jammer om zoveel grond ‘niet te benutten’. M’n schoonvader heeft daarop de stoute schoenen aangetrokken en aardappelen gepoot. Vraag me niet hoe hij op dit idee kwam, want ik was in Nederland en bij terugkomst in Hongarije vielen me de ruggen tussen de rijen met kersenboompjes op. Wellicht is hem enige jaren geleden het bezoek aan het Van Gogh Museum (met ‘De aardappeleters’) in Amsterdam dusdanig goed bevallen, dat hij nu zelf aardappelen heeft gepoot. Wie niet waagt die niet wint.
Om verder te groeien in de kersen én ook direct het seizoen te verlengen, is besloten om zoete kersen te planten. Deze zijn net enkele weken eerder klaar dan de zure kersen, en passen vanuit werkplanning dan ook goed. Het doel is om 10 hectare zoete kersen te planten.
Nieuw voor ons is dat dit een intensieve teelt is. In plaats van 400 boompjes per hectare, worden er 1.100 boompjes per hectare gezet. Als voorbereiding zijn er 18.000 jonge basisstekjes van een paar centimeter groot gekocht, die daarna door een specialist worden geënt met een kersenras naar wens.
Op dit moment worden ze in de vollegrond gezet (de zogenoemde ‘bomenschool’), netjes veilig achter ons huis en goed omheind om te voorkomen dat ze worden doorverhandeld…. Om de 20 centimeter een stekje, per rij 1.200 stuks, en direct voorzien van een simpel plastic watersysteem. Dit is gewoon dun plastic met kleine gaatjes, zodat water op de jonge stekjes druppelt. Over een jaar worden de boompjes die goed zijn aangeslagen, op het grote veld uitgezet.
Schudmachine vervangt plukkers
Vorig jaar is er voor het eerst volop gebruik gemaakt van de schudmachine. Het jaar ervoor werd er 50/50 geschud en handwerk gedaan. Handwerk gaat als volgt: één plukploeg bestaat uit 40 personen, die in een aftandse bus worden afgeleverd. Veelal zijn het niet de makkelijkste mensen, vandaar dat we gestopt zijn om 80 tot 120 mensen achter de broek te zitten….
Vorig jaar dus alleen nog maar schudden; met twaalf mensen heb je dan een beheersbaar en plezierig werkend team. Wel is gedurende een week een tweede machine bijgehuurd; dit kostte echt een grove zak vol knaken…. Potjandorie. Gelukkig heeft m’n vrouw een subsidiepotje voor jonge boeren gewonnen, en kon de familie zodoende een tweede schudmachine aanschaffen. Deze schudder komt de komende maand vanuit Tsjechië naar hier, het is een identieke machine als die we al hadden.
Het voordeel van twee machines is dat er dan 3,5 – 4 hectare per dag kan worden geoogst en de oogst in 14 tot 16 dagen gereed is. Dit verkleint de afhankelijkheid van weersomstandigheden. Bovendien kunnen we dan een groter aandeel kersen vroeg afleveren, tegen een net iets betere verkoopprijs.
Mijn vrouw gaat deze schudmachine(s) na de oogst van de eigen kersen inzetten in loonwerk. Wat dat betreft was het huren van een schudmachine vorig jaar een goede les: zelfs als zij 75 procent van de prijs vraagt van degene die ons vorig jaar hielp, dan is die schudmachine snel terugverdiend. Bovendien kunnen met deze schudder ook peren, appels, perziken en pruimen worden geschud (voor afzet naar de industrie). De loonwerkperiode is dan te verlengen van juli tot en met september.