In de afzetkanalen worden nog veel Franse Elstar-appels aangetroffen. Vooral de retailers hebben deze appels in het schap liggen.
Elstar is bij de consument nog steeds erg populair en de retailers spelen hierop in door de appel zo vroeg mogelijk aan te bieden. Franse Elstar komt dan al snel in beeld omdat dit ras in het zuiden van dat land zo’n twee à drie weken eerder rijp is dan in Nederland. Desondanks moesten de eerste partijen Franse Elstar afgekeurd worden omdat de telers de hoge prijzen niet konden weerstaan en ietwat te vroeg met de pluk gestart waren. Op dit moment zijn alle Franse Elstar-appels rijp en hoeven niet meer getest te worden.
De eerste Nederlandse nieuwe oogst Elstar is ondertussen ook weer in de afzetkanalen aangetroffen. Op een enkele uitzondering na was de rijpheid goed en de kwaliteit van de vruchten uitstekend. De appels hadden ruim voldoende rode kleur en kwaliteitsgebreken trof ik niet aan. Nederlandse Elstars zijn meestal net iets hoger van model dan de Franse en mede hierdoor, maar zeker ook vanwege de uitstekende smaak, blijven de Nederlandse Elstars favoriet bij de afnemers.
De kwaliteit van de zomerappels varieerde van redelijk tot goed. De rijpheidsgraad van veel partijen was aan de hoge kant. Dergelijke partijen moeten snel worden afgezet, want wanneer deze te lang in het afzetkanaal verblijven, zullen de vruchten zacht worden en gebreken de kwaliteit negatief beïnvloeden.
Al met al is het nieuwe seizoen voor de Nederlandse appels goed van start gegaan. Het is nu zaak het hoge niveau vast te houden.
Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groenten en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.