De KCB heeft in 2015 in haar toezichtstaken voor handel in groente en fruit in totaal 45 overtredingen voor het tuchtrecht gebracht. In 2014 waren dat nog 19 gevallen.
Een groot deel van de tuchtrechtzaken had betrekking op overtredingen van de aanduidingsvoorschriften, bijvoorbeeld een verpakking die niet van de voorgeschreven aanduidingen is voorzien. Dat schrijft het KCB in haar jaarverslag over 2015.
Geldboete
Het KCB had het daarbij in vrijwel alle gevallen bij het juiste eind. Het Tuchtgerecht legde in 2015 in 41 zaken een onvoorwaardelijke geldboete op. De opgelegde onvoorwaardelijke geldboetes varieerden van 225 euro tot 3.500 euro. In geen enkele zaak werd de maximale boete van € 6.700,- opgelegd. De boetes zijn niet bijzonder hoog. Als richtlijn voor de hoogte van de opgelegde geldboete hanteert het Tuchtgerecht meestal het (potentieel) behaalde voordeel.
In 35 zaken heeft het Tuchtgerecht ook een voorwaardelijke geldboete opgelegd. In 2014 waren dit zeven zaken. Het opleggen van een voorwaardelijke geldboete heeft als doel een herhaling van een overtreding te voorkomen.
Het KCB voerde in 2015 in totaal 72.060 inspecties uit bij import, waarbij 1028 keer een partij is afgekeurd. Het aantal inspecties lag daarmee iets hoger dan in 2014, net als het afkeuringspercentage. Bij exportzendingen zijn in totaal 304 partijen afgekeurd, schrijft KCB.
Nieuwe markten
De activiteiten van het KCB in 2015 betreffen voor ruim 90 procent kwaliteits- en fytosanitaire inspecties van groenten, fruit en sierteeltproducten. Met het ministerie van Economische Zaken (EZ), de NVWA en de plantaardige keuringsdiensten is een robuust inspectie- en handhavingssysteem ingeregeld. In 2015 kwamen veel buitenlandse delegaties het Nederlandse systeem bekijken. In 2015 werd KCB ook vaker ingezet voor het tot stand brengen van nieuwe exportstromen op nieuwe markten, zoals Conference naar China.