Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

KCB: glasgroente doorstaat hitteperiode

Het extreem warme weer van de laatste weken heeft weinig sporen nagelaten op de kwaliteit van glasproducten als tomaat, komkommer en paprika.

Laatst geüpdatet:

Het extreem warme weer van de laatste weken heeft weinig sporen nagelaten op de kwaliteit van glasproducten als tomaat, komkommer en paprika.

Na temperaturen van ruim boven de 30 graden zou je een terugslag verwachten bij tomaten in de vorm van kleur en stevigheid. In het verleden regende het dan afkeuringen, maar dat is verleden tijd. Tomaten waren van goede kwaliteit en als er wat aan mankeerde, dan betrof het een beschadiging, soms door de oogst, soms door een steel van een onderliggende tros. Er stonden begin deze week wel wat oudere partijen bij de handel en die zitten de verse partijen in de weg.

Paprika’s waren goed van kwaliteit. Er werden bij ons bezoek aan een pakstation volop stoplichten gemaakt en deze hadden geen problemen. Het was ook hierbij opvallend dat er niet echt nadelige gevolgen van het warme weer zichtbaar waren. Zelfs zonnebrand of ouderdomsspikkels heb ik niet gezien. Ik zag slechts één vrucht met binnenrot in de gele. De paprika’s zijn tot nu toe aan een kwalitatief goed seizoen bezig, veel beter dan voorgaande jaren.

Komkommers waren van redelijke kwaliteit. Overwegend zag ik komkommers van een wat ouder gewas, in ieder geval geen stamvruchten. De grote hoos van de najaarsteelt laat nog even op zich wachten.

Met de ijsbergsla was het minder gesteld. Ik zag deze maandag sla van respectievelijk donderdag, vrijdag en zaterdag. Dat was te lang. De sla van donderdag en vrijdag vertoonde roodverkleuring op de nerven en de beschadigde bladen, waarbij de vacuüm gekoelde sla ietsje beter was. Op een enkele krop kwam al rot voor. De sla van zaterdag was nog acceptabel, maar ook niet meer dan dat. Mijn conclusie was dat vacuüm koelen, of een andere snelle koelmethode direct na de oogst, noodzaak is en dat het achterwege blijven van deze koeling in een warme periode als deze niet geaccepteerd moet worden.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers