Gemeente Waadhoeke houdt rekening met het afvallen van tuinbouwplannen voor het gebied Waddenglas. In dat geval komen ook andere bestemmingen in beeld.
Het Friese glasgebied Waddenglas is al jaren in de verkoop. Daardoor heeft de ontwikkeling al miljoenenverliezen gebracht voor de aandeelhouders provincie Friesland, Waadhoeke en landelijke overheid. In het verkoopproces van de grond aan Friss Holding komen ook weer onzekerheden naar voren.
Recent liet de gemeente aan de gemeenteraad weten dat een finale verkooptermijn van 1 oktober wordt ingesteld. Is Friss er dan niet uit met financiers en is de beoogde SDE-steun dan nog niet binnen, dan gaat de verkoop niet door. De gemeente wil dan zelf de verkoop ter hand nemen en daarvoor de andere aandeelhouders uitkopen. Een uitkoopsom voor uitvoeringsdienst RVO en provincie Friesland zal opgeteld € 7 miljoen bedragen.
Of tuinbouw (na het eventueel afvallen van Friss) nog de bestemming wordt van de grond, is niet zeker. Dat moet de gemeenteraad bepalen, laat Waadhoeke weten. Voorlopig gaat de gemeente uit van tuinbouw. “We kregen ook wel telefoontjes van geïnteresseerde partijen uit de tuinbouw. Die zullen we benaderen na 1 oktober als dat nodig is”, zo laat de gemeente weten.
Warmte uit gietwater
De plannen van Friss zijn in principe fossielvrij. Het gaat om een gesloten kas, voor de helft bedekt met zonnepanelen. Warmte wordt uit gietwater gewonnen. Alternatieve warmte voor het gebied is er niet. Een traject restwarmte is niet beschikbaar, noch aardwarmte.
Als over de bestemming een nieuw besluit genomen moet worden, sluit de gemeente woningbouw uit op het glasgebied. Waadhoeke ziet wel kansen voor energietransitie, misschien met zonnepanelen.
Voor Friss worden de komende weken en maanden spannend, Komt de derde SDE-aanvraag (steun voor duurzame warmte) rond en zullen de financiers dan hun definitieve jawoord geven? De business case verandert steeds door hogere grondstofkosten, maar ook door de gasprijs. Dat maakt het voor financiers lastiger bij voorbaat in te stemmen.