Doorgaan naar artikel

Kansen in bemesting

Net als mensen hebben gewassen eten nodig om overeind te blijven. Als het om veel mensen gaat, moet je ook veel eten hebben. Dat vele eten kan alleen maar groeien met de nodige mineralen en bouwstoffen.

Idealiter heb je een kringloop van mineralen, maar helaas is dit niet het geval. Er zit een fors gat in die kringloop, maar dat zouden we naar mijn idee kunnen dichten. Bij de rioolwaterzuiveringsinstallaties van de waterschappen komen dag in dag uit mineralen uit ons voedsel binnen, vermengd met vooral veel water. De waterschappen hebben zo’n 15 jaar geleden al de handschoen opgepakt en met het concept van ‘de grondstoffenfabriek’ liggen er kant en klare mogelijkheden om fosfaat en stikstof terug te winnen. En passant wordt zo ook het effluent extra gezuiverd.

Aanhikken tegen de nodigde investeringen

Met de Kaderrichtlijn Water in aantocht zou je denken dat er alle reden is om voortvarend door te pakken. Grootschalige implementatie van deze kansen laat echter nog altijd op zich wachten en behoudens enkele voorzichtige pilotprojecten gebeurt er weinig. Vanuit het waterschap hikt men aan tegen de benodigde investeringen, waarvan de rekening dan bij de kiezer zou belanden. Maar ja, de kiezer is tevens de vervuiler … Dan is het toch heel normaal dat die ook betaalt?

Noch vanuit de milieubeweging noch vanuit de agrarisch belangenbehartiging lijkt men enig besef te hebben van de kans die hier ligt. Iedere kilo fosfaat en stikstof die we kunnen hergebruiken, komt niet in de natuur terecht. Voor fosfaat geldt dat we op de eindige wereldvoorraad kunnen sparen. Voor stikstof geldt dat we minder kunstmeststikstof hoeven te produceren, wat vooralsnog een zeer milieubelastend proces is.

Rond de tafel gaan zitten

Ik zeg vooralsnog, want het is niet zo ingewikkeld om dat productieproces verregaand te verduurzamen. Nu zijn voor stikstofkunstmest grote hoeveelheden fossiel gas nodig. Voor zover ik het begrijp, is dat gas vooral nodig om waterstofmoleculen te maken. Je kunt waterstof ook maken met duurzame stroom uit wind- of waterkracht en door elektrolyse van water, waarbij je naast waterstof ook nog zuurstof produceert. Je moet dan wel zuiver water hebben. Als je nou eens die fabriek naast een waterzuiveringsinstallatie zet, dan kan die niet alleen het zuivere water leveren, maar ook de zuurstof gebruiken bij de zuivering.

Kunnen we niet even stoppen met langs elkaar heen schreeuwen, maar rond de tafel gaan zitten en dit samen oplossen?

Share this

Afbeelding
Peter Verschuren

broccoliteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin