FoodVentures bouwt groenteteelt in China uit met Nederlandse telers en aangewakkerd door een nieuwe focus op lokale teelt na de coronacrisis.
FoodVentures in Everdingen exploiteert buitenlandse teeltbedrijven van investeerders. Dat doet het met een eigen model waarin Nederlandse telers een belangrijke rol spelen. Zo teelt oud-komkommerteler Dick de Jong op de grootste FoodVentures-locatie in Kazachstan.
Zelf telers inzetten
Het bedrijf maakte al in december bekend met de Chinese investeerder Evergrande een kas te bouwen voor sla, komkommer en tomaat. Het Everdingse bedrijf verwacht nu met de Chinese investeerder in vijf jaar tijd naar 100 hectare te groeien bij andere grote steden, ook weer met hulp van Nederlandse telers. Directeur Eric van der Meer: “We hebben een eigen model waarbij we mensen op de payroll hebben die we daar neerzetten. Het is dus anders dan het model waarbij buitenlandse investeerders een kas kopen en een consultant inzetten. Je ziet dat dit lang niet altijd goed gaat als ze weer vertrekken.”
Zo werkt FoodVentures al in Georgië, Oekraïne en Kazachstan, waar de grootste omzet wordt gehaald. Voor de stap naar Sjanghai investeert het Everdingse bedrijf zelf enkele miljoenen. Dat geld gaat niet in de kassen zitten, maar in plantgoed, mensen en werkkapitaal voor de operatie, want FoodVentures exploiteert de locatie.
Uw eigen investering doet u met financiers uit Nederland. Zitten daar ook teeltpartijen in?
“We zijn een private onderneming met financiers. Dat zijn mensen die in het businessmodel geloven. Uit onze bestaande groei en investeerders kunnen we dit financieren. Over wie de investeerders zijn, doen we geen uitspraken.”
Dit is uw eerste kas in China.
“We bouwen bij Sjanghai eigenlijk vijf kassen in één project van vier tot zes maanden. Dat is het eerste project, maar de kassen zijn niet gelijk klaar. Het gaat om Ultra-Clima-kassen van Kubo.
Hoe is uw afzet geregeld?
“We praten onder andere met Hema, een geavanceerde supermarkt van webgigant Alibaba. Het is een stenen supermarkt met veel vers. De keten biedt mogelijkheid om in een half uur thuis geleverd te krijgen of binnen die periode op te halen in de supermarkt.”
Deze stap is niet ingegeven door de coronacrisis, u had het contract toen al getekend. Het lijkt erop dat u de wind in de rug heeft met deze projecten.
“Het zou kunnen. Er is een aantal trends dat nu speelt. Er wordt meer thuis gegeten. Horeca staat stil vanwege de lockdown. Dat geldt voor misschien wel de halve wereldbevolking. Dat komt bovenop de al langer bestande trend naar gezondheid. Door de coronacrisis zie je nu wel een aanzet tot deglobalisering, al zal de soep niet zo heet gegeten worden. Bij voedsel zal het tot beweging leiden, waardoor investeerders sneller in projecten waar lokaal wordt geproduceerd zullen stappen.”
Laat u Nederlandse telers ook mede-eigenaar worden van zo’n buitenlandse kas of zijn het medewerkers?
“Een aantal telers bij ons is al mede-eigenaar sinds de oprichting, maar gelukkig zijn er genoeg telers in Nederland die in eigen land willen werken en op een buitenlandse locatie. We komen graag in gesprek met telers.”