Biologische veredeling biedt perspectief voor gangbare teelt, maar soms ook voor de opbrengst van gangbare vermeerdering.
Zaadproducent Vitalis ontwikkelt rassen die het goed doen onder wisselende omstandigheden. Vitalis-veredelaar Johan Westerink ziet dat als een antwoord op klimaatverandering. Dat geldt voor de biologische teelt, maar ook voor de gangbare. Want ook daar zijn steeds minder middelen toegestaan. Westerink zegt dat in het blad BuitensteBinnen van Naktuinbouw.
Europees traject
In strokenteelt komen die specifieke eigenschappen het beste tot uiting: in 2020 startte een langjarig strokenteeltproject met Wageningen University & Research. “We onderzoeken of er genetische verschillen zijn tussen planten die in deze nieuwe teeltwijze optimaal presteren. Ook kijken we of we daarop kunnen selecteren”, verklaart Westerink. Voor de ontwikkeling van biologische groentegwassen loopt een Europees traject.
Biologisch moedermateriaal
Ook Genson Bio Plants zet stappen in biologische veredeling. Zo zitten er mogelijk voordelen aan het gebruik van biologisch moedermateriaal voor gangbare klanten. Teeltspecialist Thijs van Doorn: “Onze ervaring is dat we van biologisch moedermateriaal meer stekken snijden dan van gangbare moederblokken. We denken er daarom over om ook het moedermateriaal voor de gangbare teelt biologisch op te gaan kweken.”
Voor Vruchtboomkwekerij Fleuren uit Baarlo is het areaal biologisch uitgangsmateriaal nu een kwart van de totale boomkwekerij. Op 25 hectare teelt Fleuren nu alleen schurftresistente rassen, als Santana, Collina, Elstar en Natyra. De biobomen zijn relatief snel uitverkocht. Telers krijgen niet zomaar ontheffing voor gebruik van gangbare bomen. Daarvoor moeten ze verplicht bij twee boomkwekers vragen of het biologische assortiment biologisch leverbaar is. De meeste vraag naar biologische bomen komt uit Duitsland, verklaart Magiel Vandewall van vruchtboomkwekerij Fleuren.