Een motie van BBB en SGP, die het kabinet oproept het wetsvoorstel fiscale Klimaatmaatregelen glastuinbouw terug te trekken, heeft op 10 oktober in de Tweede Kamer geen meerderheid gehaald.
BBB-Kamerleden Caroline van der Plas en Derk-Jan Eppink (voorheen JA21) en SGP-kamerlid Chris Stoffer vroegen het kabinet om ‘samen met de glastuinbouwsector en energiesector tot een draagbaar fiscaal plan te komen’. De fiscale lastenverzwaring zou de glastuinbouw te zwaar treffen. Het zou ook belemmerend werken op de waardevolle rol die de sector nu speelt bij het leveren van elektriciteit en van het flexibel opvangen van stroompieken bij veel zon en veel wind. Dit zei Van der Plas vorige week in de Tweede Kamer bij de algemene financiële beschouwingen. De motie werd alleen gesteund door PVV, JA21, Groep Van Haga en Forum voor Democratie.
CO2-doelen vooral door emissierechtenhandel
Het pleidooi van de glastuinbouw kreeg om de energietransitie op een andere manier te bevorderen, krijgt buiten de Kamer indirect wel bijval van economen van Rijksuniversiteit Groningen, TNO en CE Delft. In het economenblad ESB vragen zij aandacht voor de werking van CO2-emissierechtenhandel. Het Europese ETS-EU is volgens de economen een uitstekend systeem om de Europese bedrijven de doelen van het Parijse klimaatakkoord te laten halen. Het systeem werkt met en langzaam omlaag bewegend plafond voor de totale emissie van CO2.
Bedrijven die minder uitstoten dan het door de EU gebenchmarkte gemiddelde van hun sector, kunnen hun uitgespaarde emissierechten veilen. Die benchmark gaat jaar op jaar verder omlaag, dus wie geen maatregelen neemt om de uitstoot te beperken, die zal steeds meer uitstootrechten moeten bijkopen. Dat een – krimpend – deel van die rechten nu nog gratis is, doet aan het bevorderen van minder uitstoten (en dan rechten kunnen verkopen) niets af, volgens de schrijvers van het artikel.
Af van fossiele subsidies geeft alleen kostennadeel
Genoeg stimulans dus om minder CO2 uit te stoten, aldus de economen. Het afschaffen van fossiele subsidies en belastingvoordelen in Nederland zorgt alleen voor een kostennadeel van Nederlandse bedrijven ten opzichte van hun concurrenten binnen en buiten de EU, niet voor extra CO2-besparing. Het veroorzaakt niet het vervangen van fossiele energie door duurzame energie, maar het vervangen van Nederlandse bedrijvigheid door bedrijvigheid over de grens.
Dat is in lijn met wat de glastuinbouwsector bepleit. Extra belastingdruk knijpt de glastuinbouwbedrijven af, terwijl het inzetten op een eigen glastuinbouw sectorsysteem dat individuele tuinders afrekent op hun CO2 uitstoot onder een overeengekomen emissieplafond voor de hele sector wél stimuleert om te investeren.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/