Er zijn geen klachten gemeld in het kader van het onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken vorig jaar heeft opgezet over oneerlijke handelspraktijken. In de Tweede Kamer bestaan wel zorgen over marges in met name de groentesector.
Aanleiding voor het onderzoek was de eenzijdige prijskorting waarmee supermarkten hun leveranciers confronteerden.
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zei gisteren in de Tweede Kamer dat er één zaak wordt bekeken, en dat er geen klachten zijn ingediend.
Kamerlid Bart de Liefde (VVD) vindt dat de staatssecretaris meer bekendheid moet geven aan het meldpunt. Hij maakt zich ernstig zorgen over met name de groentesector, die volgens hem al lange tijd onder kostprijs moet produceren. Faillissementen zouden onafwendbaar zijn. Een van de mogelijkheden om de druk op de sector te verkleinen is de regeldruk te verminderen.
Dijksma deed de oproep aan alle ondernemers om te melden welke voorschriften zouden kunnen worden geschrapt, omdat ze geen nut meer hebben. “Dan hebben we het natuurlijk niet over voorschriften die wel van belang zijn, en waar ondernemers ook last van kunnen hebben.”
Het idee van Kamerlid Ouwehand (Partij voor de Dieren) om de minister-president in te zetten om de supermarkten tot de orde te roepen, vond Dijksma niet nodig. “Ik begrijp dat mevrouw Ouwehand alles uit de kast wil halen, maar onderschat ons niet. De minister van Economische Zaken en ik kunnen als het nodig is ook onze tanden laten zien.” Dijksma zegt dat zowel zij als de minister politieke druk aanwenden om ongeoorloofde handelspraktijken van supermarkten richting leveranciers aan te vechten.