Komend voorjaar wil het kabinet komen met maatregelen om de verkoop van gezonde voeding door supermarkten te stimuleren. Daar zit geen geadviseerd boetebeleid of btw-verlaging in.
Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van staatssecretaris Karremans (VWS). Het kabinet voelt niets voor een bonus- of boetesysteem om supermarkten te dwingen meer groente en fruit (of andere gezonde voeding) te verkopen. Nu bestaat circa 80% van het aanbod in supermarkten uit producten buiten de Schijf van Vijf.
Supermarkten spelen grote rol
Eerder kreeg het kabinet van de Raad van State de aanbeveling om een bonus-malussysteem in te voeren voor supermarkten. Om zo het aanbod naar gezondere producten te sturen. Karremans ziet bij supermarkten voldoende steun om zelf die stappen te zetten. “Concreet heeft de meerderheid van de supermarkten (Aldi, Dirk, Ekoplaza en Jumbo en Lidl) in 2023 een doelstelling voor het vergroten van het aandeel Schijf van Vijf in de verkoop. Daarnaast werken supermarkten vanuit hun gezondheidsbeleid aan de Nationale Aanpak Productverbetering en hebben ze Nutri-Score ingevoerd. Ik zie supermarkten daarmee als een belangrijke maatschappelijke partner voor mijn beleid om de gezonde keuze te stimuleren.” Juist supermarkten hebben veel invloed op wat consumenten beslissen in de winkels, stelt Karremans.
Btw-verlaging stellig afgewezen
De staatssecretaris spreekt met grote stelligheid over de onhaalbaarheid van een btw-verlaging op groente en fruit of gezonde producten. De eerdere onderzoeken naar btw-verlaging op groente en fruit hebben dat onherroepelijk aangetoond. Dat zou de overheid €1,47 miljard kosten voor alleen een btw-verlaging op AGF. Met vis, vlees en zuivel erbij is dat €6,7 miljard. Wel ziet Karremans iets in het verhogen van btw op ongezonde drankjes en strengere maatregelen om reclames aan te pakken voor kinderen rond ongezonde voeding.