Het kabinet schrapt de voorgenomen doelstelling van het vorige kabinet om de ecologische voetafdruk in 2050 te hebben gehalveerd. Dat blijkt uit het biodiversiteitsplan dat staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Volgens Rummenie past de voorgenomen ambitie niet bij het kabinetsbeleid en is het bovendien een nationale kop bovenop de internationale afspraken die zijn gemaakt. Daarin is volgens Rummenie alleen afgesproken dat landen in hun biodiversiteitsplan moeten aangeven hoe ze de ecologische voetafdruk gaan verkleinen, maar niet hoeveel en per wanneer.
Het nieuwe nationale biodiversiteitsplan van Rummenie biedt meer aandacht voor voedselzekerheid en innovaties. Behoud van cultuurlandschap krijgt prioriteit en het kabinet gaat uit van de daadwerkelijke staat van de natuur. Rummenie vervangt met zijn nieuwe plan het conceptplan dat het vorige kabinet al had opgesteld, omdat dit volgens hem onvoldoende aansloot bij de visie van het huidige kabinet.
Het nieuwe plan moet ondernemers meer ruimte bieden om te ondernemen. Daarnaast vindt Rummenie dat er meer aandacht moet zijn voor de mooie resultaten die al zijn behaald.
Biodiversiteitsherstel gaat niet alleen over natuurbeheer
Het kabinet zoekt bij de biodiversiteitsplannen vooral aansluiting bij de bestaande maatregelen die er zijn vanuit, met name, Europese regelgeving. Voor de landbouw wordt het biodiversiteitsplan vooral ingevuld via agrarisch natuurbeheer, onder andere door de subsidieregeling voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer en de eco-regelingen en de samenwerkingsregeling voor veenweidegebieden als onderdeel van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Daarnaast wordt gewerkt aan een Aanpak Ruimte voor landbouw en natuur.
Rummenie benadrukt dat biodiversiteitsherstel niet alleen over natuurbeheer gaat. “Wereldwijd en ook bij ons in Nederland zijn er grote uitdagingen maar ook kansen, bijvoorbeeld via de landbouw, voor het behouden en herstellen van onze biodiversiteit”, schrijft Rummenie bij het presenteren van het nationale biodiversiteitsplan. “Het voorkomen van natuurverslechtering en het realiseren van daarvoor noodzakelijk natuurherstel is essentieel voor behoud en herstel van biodiversiteit, en daarmee ook voor het bieden van perspectief voor economische ontwikkelingen”, vindt de staatssecretaris.
Nationaal Biodiversiteitplan
Het nationaal biodiversiteitsplan komt voort uit internationale afspraken. In december 2022 hebben 196 partijen, waaronder Nederland en de EU, zich via het VN-biodiversiteitsverdrag gecommitteerd aan de doelen uit het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework (GBF). Het Nationaal Biodiversiteitplan geeft invulling aan de 23 actiedoelen die zijn opgesteld om de biodiversiteit in 2050 te herstellen. Bij het opstellen van het plan zijn bedrijven, financiële instellingen en kennisinstellingen, belangenorganisaties en jongerenorganisaties betrokken.