Staatssecretarissen Martijn van Dam (Economische Zaken) en Martin van Rijn (volksgezondheid) hebben officieel het startschot geven voor voedseleducatie aan de jeugd.
Het kabinet trekt €5,7 miljoen uit voor een uitgebreid totaalpakket voor voedseleducatie, waaruit scholen zelf een keuze kunnen maken om kinderen te leren wat goed en gezond eten is. Ook krijgen kinderen onderwijs over de herkomst van voedsel. In het project zitten smaak- en kooklessen, groente en fruit in de klas, schooltuinen, bedrijfsbezoeken en voedingslessen. Scholen kunnen terecht bij één loket waar dit allemaal wordt aangeboden.
Kinderen gezonder leren eten
Met de aanpak ‘Jong Leren Eten’, die vrijdag 30 september werd gepresenteerd, wil het kabinet zo veel mogelijk kinderen voedsel laten proeven, ervaren en beleven. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse kinderen nu onvoldoende gezond eten: minder dan 1% van hen eet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en minder dan 5% de aanbevolen twee stuks fruit per dag. Meer dan 10% van de jeugd van 4 tot 20 jaar heeft overgewicht.
Geld voor boerderijeducatie
Verder stelt het kabinet provinciale uitvoeringsbudgetten beschikbaar voor lokale en regionale activiteiten zoals boerderijeducatie, bedrijfsbezoeken en schooltuinen. Ook vraagt het kabinet het bedrijfsleven een bijdrage te leveren, bijvoorbeeld door excursies voor scholen mogelijk te maken via vouchers. Daarnaast wordt geïnvesteerd in landelijke onderwijsondersteuning via nascholingsvouchers voor docenten.
Met @martijnvdam kinderen op basisschool De Balans #jonglereneten Lekker en gezond eten is leuk! pic.twitter.com/AGuX2qN17K
— Martin van Rijn (@mjrijn) 30 september 2016