Doorgaan naar artikel

Kabinet lanceert Voedselagenda en belegt Nationale Voedseltop

Op 26 januari organiseren de ministers Schippers en Ploumen en staatssecretarissen Van Dam en Dijksma samen een Nationale Voedseltop om met het bedrijfsleven en andere betrokken partijen meerjarige afspraken te maken over de transitie van het voedselsysteem.

Vanmorgen stuurden de bewindslieden van volksgezondheid, buitenlandse handel, economische zaken/landbouw en milieu de Tweede kamer een brief over de voortgang van de Voedselagenda. In de brief geven de bewindslieden stappen om te komen tot een veiliger, gezonder en duurzamer voedselsysteem.

Verandering van het voedselsysteem is volgens het kabinet noodzakelijk omdat de vraag naar eten stijgt door de toenemende wereldbevolking, terwijl het huidige productieproces bijdraagt aan klimaatverandering en leidt tot fors verlies van biodiversiteit. “Tegelijkertijd is er een wereldwijde toename van welvaartsziekten die samenhangen met een ongezond eetpatroon. Dat vraagt om een hoogwaardige efficiënte voedselproductie die voldoende eten oplevert en bovendien in balans is met de draagkracht van de aarde”, aldus de kamerbrief.

20 miljoen voor Voedselagenda

Als onderdeel van de Voedselagenda reserveert staatssecretaris Van Dam vanaf 2017 jaarlijks 20 miljoen euro om veelbelovende innovaties van bedrijven en maatschappelijke organisaties te ondersteunen. Het geld is onder andere bedoeld voor het stimuleren van transparantie in de voedselketen en de groente- en fruitconsumptie. Ook wordt er geïnvesteerd in nieuwe eiwitbronnen en duurzamere gewasbescherming en komt er ondersteuning van technische ontwikkelingen op het gebied van ICT ten behoeve van een duurzamere voedselproductie, zoals het gebruik van satellietdata.

Nationaal Actieplan Groente en Fruit

Ook maakt het Nationaal Actieplan Groente en Fruit en de programma’s Jong Leren Eten en Gezonde School deel uit van de Voedselagenda. Voor het Nationaal Actieplan stelt het tuinbouwbedrijfsleven een plan op, waarmee een ambassadeur, met steun van een regieteam, vanuit bedrijfsleven en met medefinanciering van de overheid aan de slag gaat.

Met name jongeren moeten meer groente en fruit gaan eten. Daarnaast moet gezonde voeding een grotere rol krijgen in de zorg. Met innovatieve instrumenten zoals de voedingsapp moeten consumenten goede en eenvoudige informatie krijgen over de samenstelling en herkomst van voedsel. Ook maatschappelijke initiatieven zoals Dutch Cuisine kunnen rekenen op ondersteuning.

 

Lees ook het weblog over de G&F Ambassadeur

En eet de tuinder zélf eigenlijk wel gezond?

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin