Doorgaan naar artikel

Jumbo kijkt naast PlanetProof naar extra bodemingrepen

Jumbo verkoopt waspeen met naast PlanetProof-eisen ook extra bodemmaatregelen die vallen onder het begrip regeneratieve landbouw. Jumbo werkt met partners als Agrifirm, Ardo en Unilever hiervoor in een apart collectief.

Woensdag 3 juli toonden de partners in Goirle een proefteelt wortelen, waarbij niet-kerende grondbewerking werd toegepast, groenbemesters zijn gebruikt en organische meststoffen plus biologische gewasbeschermingsmiddelen. De vier partijen werken samen in ‘Het Wortel Collectief’, genoemd naar het eerste gewas waar ze zich gezamenlijk op richten. Sinds juni ligt in 700 winkels van Jumbo waspeen die op deze wijze is geteeld. Op de verpakking is alleen het logo On the Way to PlanetProof zichtbaar. Regels voor groene claims maken het nog niet mogelijk klanten over de extra bodemeisen te vertellen.

Beschikbaar in ruim 700 Jumbo-winkels

Ton van den Hoek is manager AGF bij Jumbo Supermarkten. Hoewel duurzaamheid al integraal onderdeel is van de bedrijfsvoering, is deze stap belangrijk, stelt hij in het persbericht. “We zijn er trots op dat onze verse waspeen, die op basis van regeneratieve landbouwpraktijken is geteeld, nu al beschikbaar is in de ruim 700 Jumbo winkels. Het is voor ons ook belangrijk om te leren over de toekomst van teelt van gewassen, daarom dragen we hier graag aan bij.”

Jumbo: nog geen plan voor uitrol

Waar Unilever vaart wil maken met de uitrol van teeltmaatregelen voor regeneratieve landbouw bij andere groenten, is het voor Jumbo vooral een leerproces. Concrete plannen voor een uitrol naar andere producten heeft Jumbo nog niet, stelt duurzaamheidsmanager Daniek Ehrismann in Goirle. Er wordt bij dit collectief ook niet geschakeld met Stichting Milieukeur, dat een teeltsysteem heeft (PlanetProof) waarbij niet kerende grondbewerking gestimuleerd wordt, net als groenbemesters. Wat de verschillen met het teeltschema On the Way to PlanetProof zijn, kon Jumbo tijdens de proef niet toelichten.

Geen definitie regeneratieve landbouw

Regeneratieve landbouw is een teeltwijze, waarbij natuurlijke hulpbronnen worden versterkt in plaats van uitgeput. Er is echter geen eenduidige, vastomlijnde definitie van deze vorm van landbouw. Daarom gebruikt het Wortel Collectief als basis een richtlijn die afgestemd is op het Sustainable Agriculture Initative (SAI). Ook de impact van het project wordt gemeten aan de hand van de indicatoren die zijn opgesteld door het SAI-platform. Dat gaat dan om biodiversiteit, gezondheid van de bodem, watergebruik en klimaat. Dat SAI-platform overigens, gaf On the Way to PlanetProof in 2020 een gouden beoordeling op gebied van Farm Sustainability Assessment, waaronder voor bodem.

Productzekerheid

De vier partijen denken dat deze vorm van landbouw hard nodig is om extremere weersomstandigheden op te vangen. Met goede keuzes voor groenbemester is verdichting in de bodem goed te voorkomen en de opnamecapaciteit voor water te verbeteren. Het wortelperceel in Goirle is gecontracteerd door groenteverwerker Ardo en lag er goed bij ondanks de lastige neerslagmaanden. Wel was het perceel voorzien van drainage en door de teelt van uien vorig seizoen al voor het natte najaar geoogst.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin