Op land- en tuinbouwbedrijven helpt de jeugd vaak mee. Ook met trekkerwerk. Dat is niet zonder risico. De verzekering dekt niet altijd eventuele schade.
De voorjaarswerkzaamheden komen eraan. Geen boer of tuinder die daar niet vrolijk van wordt. Eindelijk weer het land op! Ook veel jongeren staan te trappelen. Op agrarische gezinsbedrijven is het niet ongewoon dat 14- of 15-jarige kinderen op de trekker klimmen. Een paar rondjes maaien of schudden; geen probleem, toch? Dat is echter maar zeer de vraag. Het gaat goed tot het fout gaat. En dan dekt de verzekering de schade niet.
Volgens de wet mag een jongere van 16 jaar een trekker besturen. Als hij of zij de openbare weg opgaat, is een trekkerrijbewijs nodig; voor werken op eigen land hoeft dat in principe niet, al is het wel aan te raden want om van perceel A naar perceel B te gaan, is niet zelden een stukje over de openbare weg nodig. Wie geen trekkerrijbewijs heeft, kan denken: zo’n klein stukje, dat wagen we erop. Maar o wee als er net op dat kleine stukje iets gebeurt. De jeugdige bestuurder rijdt bijvoorbeeld een fietser aan of belandt in de sloot. Dan is de verzekering heel duidelijk: de schade wordt niet vergoed, althans: ‘Hij wordt wel vergoed, maar de verzekeraar gaat het bedrag verhalen op de veroorzaker’, zo verduidelijkt de brancheorganisatie Verbond van Verzekeraars.
Ook WA-verzekering op eigen erf
De verzekering betaalt meestal ook niet bij brokken die gemaakt zijn op eigen terrein. Stel dat een 14- of 15-jarige op het ouderlijk erf per ongeluk tegen de trekker van de loonwerker botst. Of, nog erger: tegen de loonwerker zelf. Ook dan is de schade meestal niet gedekt, niet bij een WA-verzekering en ook niet bij een WA-plus- of cascoverzekering. Die eerste is bedoeld voor schade aan derden, de tweede voor schade aan eigen materieel.
Elk voertuig moet verplicht WA-verzekerd zijn. Ook trekkers die niet van het eigen erf komen en zelfs trekkers die, voorzien van een kenteken, in de schuur geparkeerd staan en niet worden ingezet. De eisen staan in de WAM (Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen) die sinds vorig jaar is aangescherpt.
De verzekeraar betaalt de schade wel, maar verhaalt die op de veroorzaker. Dat dat kan flink in de papieren lopen
Dat een machine WA-verzekerd is, wil echter niet zeggen dat vervolgens elk plukje schade gedekt is. Er zijn wel degelijk voorwaarden. Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen verzekeraars over deze voorwaarden, hebben sommigen een eigen aanvullend eisenpakket. Een veelvoorkomende eis is bijvoorbeeld dat de bestuurder van een trekker minimaal 16 jaar is én in het bezit moet zijn van een geldig trekkerrijbewijs, kortweg het T-rijbewijs. Veenstra en De Jong Assurantiën in Heerenveen vindt dit echter niet genoeg en stelt voor bestuurders een minimumleeftijd van 20 jaar verplicht. Van de vorige regeling, waarbij de minimumleeftijd op 16 jaar lag, werd volgens een woordvoerder veel misbruik gemaakt. Jongeren haalden hun T-rijbewijs en gingen met de trekker naar school. Daar was deze trekkerverzekering niet voor bedoeld.
Verwarrend
Wat het verwarrend maakt, is dat sommige verzekeraars in hun polisvoorwaarden stellen dat jongeren onder de 16 wél trekker mogen rijden. Dat gaat dan om gebruik op eigen terrein, want op de openbare weg is het T-bewijs verplicht. Mocht er thuis iets misgaan, dan wordt de schade vergoed mits aan de voorwaarden is voldaan. Univé bijvoorbeeld, geeft aan dat bij hen ook trekkerbestuurders onder de 16 jaar verzekerd zijn. De minimumleeftijd ligt zelfs op 12 jaar. Waarom zo jong? Een woordvoerder legt uit: “Omdat we weten dat het de praktijk is. Kinderen die op een boerderij opgroeien, leren vaak al heel jong trekker rijden. Als ze daarbij per ongeluk de postbode aanrijden, dan dekken wij de schade. Voorwaarde is wel dat het erf is afgesloten met bijvoorbeeld een hek zodat het niet vrij toegankelijk is.”
Pech
Bij assurantiekantoor De Groot Coevorden gaat men juist uit van het trekkerrijbewijs en daarvoor moet je minimaal 16 jaar zijn. Een woordvoerder: “Alleen dan is eventuele schade gedekt. Zo niet? Dan heb je echt pech. De verzekeraar betaalt de schade wel, maar gaat vervolgens regres plegen. Dat wil zeggen dat de schade verhaald wordt op de veroorzaker. En dat kan flink in de papieren lopen.”
Andere verzekeraars bevestigen deze werkwijze die grote gevolgen kan hebben, ook voor het bedrijf. Want als het geld dat op de rekening staat niet genoeg is, moet de veroorzaker van de schade er op een andere manier aan zien te komen. Dat kan zelfs inhouden dat er grond verkocht moet worden en in hele extreme gevallen het totale bedrijf. Vooral bij letselschade kan het hard gaan; daar kunnen miljoenen euro’s mee gemoeid zijn. Een woordvoerder van Interpolis verduidelijkt dat het daarbij niet alleen gaat om het ontstane letsel zelf, maar ook om bijvoorbeeld gederfde inkomsten en noodzakelijke verbouwingen als sprake is van permanente invaliditeit.