Weersextremen hebben grote gevolgen voor telers. Verzekeraars spelen in op de nieuwe realiteit. AgriVer heeft naar aanleiding van het natte najaar de neerslagdekking in de brede weersverzekering uitgebreid naar een 14- en 28-daags neerslagcriterium.
De brede weersverzekering bestaat al lang niet meer uit een standaard polis. De laatste vijf jaar zijn er steeds meer opties bijgekomen. “Als akkerbouwer kun je bij ons alle kanten op. De brede weersverzekering is maatwerk geworden”, zegt Johan Westerik van AgriVer.
“Per 2024 heeft AgriVer de neerslagdekking in de bestaande brede weersverzekering uitgebreid met een 14- of 28-daags neerslagcriterium. Dat besluit was een direct gevolg van de aanhoudende regenval in het afgelopen najaar. Veel telers kiezen voor deze uitbreidingsoptie. Zeker nu dit voorjaar ook zo nat is. In de oude situatie gold dit criterium alleen voor de eerste 24, 48 of 96 uur. Sinds oktober blijkt dat die dekking niet langer afdoende is.”
“We hebben een no-claimstelsel ingevoerd; een toeslag bij weerschade en korting bij een ‘schadevrij’ jaar. Ook is in 2023 een platina dekking ingevoerd; wel een schadedrempel, maar geen eigen risico. Als je als akkerbouwer een drempel van 30% hebt en je hebt door weersomstandigheden meer dan 30% gewasschade, dan krijg je alles volledig vergoed. Dat heeft een prijskaartje. Zit je onder die 30% dan krijg je niks. Je moet als boer dus een scherpe inschatting maken. Ook zijn we enkele jaren eerder na de eerste droogtes onderscheid gaan maken tussen telers die wel en niet beregenen. Wie niet beregent, heeft bij ons een hoger eigen risico.”
“Ja, de laatste jaren zijn we als verzekeraar steeds meer gaan differentiëren. We kijken veel meer naar locatie. Voor ons als verzekeraar zijn akkerbouwgebieden in Zeeland en Noord-Brabant qua hagel-, storm- en regenschade veel risicovoller dan bijvoorbeeld Friesland waar de risico’s het kleinst zijn. Dan betaal je dus ook minder premie. We werken daarnaast met productdifferentiatie. Aardappelen zijn bijvoorbeeld kwetsbaar, veel meer dan pakweg suikerbieten. Ook dat merk je in de premie.”
“In principe verzekeren we iedereen. We zien uiteraard dat het weer steeds extremer wordt, maar er is op dit moment geen scenario dat in de toekomst niet meer volledig uitgekeerd gaat worden bij schade.”
“Ja, nu hebben 500 à 600 boeren bij ons een brede weersverzekering. Jaarlijks komt daar zo’n 5 tot 10% bij. Het natte najaar droeg daar sterk aan bij. Met 100 hectare betaal je dan grofweg €10.000 per jaar aan premie. Kanttekening daarbij is dat deze verzekering een subsidie kent van €17,5 miljoen per jaar. En als het aantal verzekerden toeneemt, wordt de individuele subsidie lager. In België is dat anders. Daar is de subsidie standaard 65% van het verzekerde bedrag.”