Bedrijven met regelbaar vermogen elektriciteitsproductie (zoals glastuinders met wkk) vragen te hoge vergoedingen voor congestiediensten om het net te stabiliseren. Minister Rob Jetten van Economische Zaken verwacht dat standaardisatie van vergoedingen snel tot extra deelname leidt.
Jetten zegt dat in antwoord op Kamervragen van CDA. Op dit moment vragen bedrijven te hoge bedragen voor netcongestiediensten. Dat komt ook door onduidelijkheid over de marktconforme vergoeding voor het niet of juist extra leveren van capaciteit bij congestieproblemen op het elektriciteitsnet.
Biedladder ook van bedrijven op wachtlijst
Jetten schetst een voorbeeld van hoe omslachtig het is voor netbeheerders een marktconforme prijs te bepalen, ook als bedrijven verplicht zijn deel te nemen. “Zo’n deelnameplicht zorgt ervoor dat niet alleen partijen in de wachtrij een aanbod doen voor de levering van congestiediensten, maar ook de bestaande aangeslotenen. Daardoor ontstaat een biedladder voor congestiediensten in een congestiegebied. Die informatie kan men gebruiken om te bepalen of een gevraagde vergoeding marktconform is.”
Deze werkwijze leidt nu tot te weinig extra capaciteitsuitbreiding van congestiediensten. Het houdt veel regionale elektriciteitsnetwerken daardoor te lang overbelast. Uitbreiding is daardoor onzeker, wat ontwikkelingen tegenhoudt. Dit biedingssysteem levert wel een voordeel op voor teeltbedrijven die juist een wkk willen aansluiten aan het net. “Doordat ook reeds aangeslotenen verplicht zijn een aanbod te doen, ontstaat er mogelijk ruimte voor aanvragen op de wachtlijst”, schrijft Jetten.
Vaste opslag
Zijn hoop is gevestigd op standaardisatie van de vergoeding en andere leveringsvoorwaarden. Er is geen onderhandeling meer nodig waardoor op korte termijn op veel grotere schaal congestiemanagement kan worden toegepast en er veel sneller duidelijkheid ontstaat voor veel meer partijen die nu nog in de wachtrij staan. ”Het wegnemen van de noodzaak voor uitgebreide onderhandelingen door een vaste opslag, boven op de gederfde inkomsten van de producenten, is de sleutel tot deze versnelling.”
Netbeheerder Stedin riep vorige week tuinders in gebieden in Oostland met netcongestie op haast te maken met flexibeler afspraken over stroomlevering met hun wkk. Daarvoor komt ook een nieuwe contractvariant. Anders ziet de netbeheerder alleen maar verplichte maatregelen.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/