Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) vindt het lastig negatieve effecten van de energiecrisis voor de glastuinbouw te duiden.
Dat blijkt uit antwoorden van Jetten (ook namens LNV-minister Piet Adema) op Kamervragen van partij Ja21. Zo zegt Jetten dat niet duidelijk is dat een grotere invoer van glasgroenten uit Spanje of Marokko slecht is voor duurzaamheidsambities van het kabinet.
Er is niet genoeg data om uitspraken te doen over wat duurzamer is: teelt in Nederland of in zuidelijke landen. De minder energie-intensieve teelt in Spanje en Marokko moet afgewogen worden tegen transport van deze producten naar Nederland. “Anderzijds scoort de Nederlandse glastuinbouw in algemene zin beter op watergebruik en wordt ook veel biologische plaagbestrijding ingezet.”
Concurrentiepositie ten opzichte van andere landen
Effecten van de energiecrisis voor de concurrentiepositie van de Nederlandse glastuinbouw zijn niet eenduidig. Andere landen met energie-intensieve glastuinbouw hebben dezelfde problemen als Nederland, stelt Jetten. Wel beaamt hij dat in de winter meer Spaanse en Marokkaanse aanvoer nodig is en dat Nederlandse telers in de zomer meer zullen produceren dan normaal. Daardoor neemt de onderlinge concurrentie toe. Op een mogelijk vertrek van onderzoeksafdelingen van Nederlandse bedrijven naar landen als India gaat Jetten niet in.
Of een golf van stoppende bedrijven de keten en glastuinbouwcluster verzwakt, is ook lastig hard te maken. Daarvoor is de sector te divers. Het kabinet probeert met stimuleringsmaatregelen wel de investeringscapaciteit te vergroten voor teeltbedrijven. Dat vormt weer een versterking van toeleverende bedrijven.
Lees ook: € 70 miljoen naar overbruggingskrediet glastuinbouwbedrijven
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/