Geert Koot in Poeldijk is dit jaar overgestapt van middeltrosrassen naar het cocktailras Brioso voor telersvereniging Prominent. Hij heeft op 7 januari geplant op een dichtheid van 2,3 planten per vierkante meter. “Het waren perfect gelijke planten. Ze zijn op het derde blad getopt. Maar de plaats van de tweede tros is niet zoals je wit zien.”
Bij 30 tot 50 procent van de planten zitten er 5 bladeren tussen de eerste twee trossen. Terwijl het vorig jaar helemaal perfect ging. De verklaring ligt waarschijnlijk in het andere opkweekseizoen. In 2013 was er veel meer buitenlicht dan in 2014. We gaan hier met ons snoeibeleid en de temperatuur rekening mee houden. Je moet gewoon harder gaan vanwege die hogere tweede tros en dus lagere plantbelasting, maar wel een krachtig gewas blijven nastreven.
Afgelopen maandag begon de eerste tros te bloeien en zijn de hommels erin gegaan. De eerste tros wordt nog op 8 vruchten gesnoeid. Voor de volgende trossen laat ik me graag leiden door de jarenlange ervaring van collega-Brioso-telers in de groep.
Het klimaat is een stuk generatiever dan bij de middeltrosrassen gebruikelijk was. De voornacht staat ingesteld op 13 graden en gaat bij donker weer al om 15:30 uur en op een lichte dag een uur later in. Om 23 uur gaat de kastemperatuur naar 15 graden en vanaf 3 uur wordt naar 16 graden opgestookt. Vanaf 9 uur gaat de temperatuur langzaam naar 22 graden die om 13 uur bereikt wordt.
Veel lucht, weinig water
Voor het eerst ligt er ook vast folie boven de tomaten, met perforaties op 10 bij 10 centimeter en 20 bij 20 in de laatste drie poten bij de gevels. Het beweegbare scherm mag ’s avonds dicht gaan als de gevraagde buistemperatuur boven 40 graden komt, maar dat is nog nauwelijks voorgekomen. In de nanacht gaat het scherm wel dicht, tussen 2 en 7 uur. Boven het vaste scherm wordt vrij veel gelucht. Bij een buitentemperatuur tussen 7 en 10 graden en bij het dalen naar de voornacht staat er 4 tot 5 procent voor- en tegenlucht in.
Watergeven gaat nog helemaal op basis van de weegschaalmetingen, met een voorkeur voor de avonduren. Op een zonnige dag wordt per pot een beurt van 100 milliliter en een van 80 milliliter gegeven. Als het gewicht aan het eind van de dag sterk terug is gelopen volgt eventueel een avondbeurt. Bij donker weer wordt sowieso niet overdag gedruppeld.
Logistieke voordelen
Eind vorige week stonden alle planten vast aan het touw. Deze week worden ze voor het eerst ingedraaid en de kopdief eruit gehaald. Bovendien worden de onderste 3 blaadjes er nu afgesneden met een gewoon mesje. De eerste oogst wordt eind maart verwacht. De overstap van middeltros naar cocktailtomaten geeft dan veel logistieke voordelen. De cocktailtomaten worden in poolbakken geoogst en gaan vervolgens naar het pakstation van Prominent. We hebben geen dozenvouwer dus we hadden bij de middeltrostomaten vorig jaar de schuur vol met dozen staan.
Goede controle is halve werk
Het gewas is nog helemaal plaagvrij. Tijdens de korte teeltwisseling is Decis meegefogd. Voor de signalering zijn per hectare weer 10 gele vangplaten opgehangen en langs de gevels en rond de pompen 15 centimeter brede vangstrips. Dat zijn de warmste plaatsen waar we vorig jaar het eerst wittevlieg tegen kwamen. Door goed te controleren is vorig jaar de biologische bestrijding heel goed verlopen. Zodra de eerste wittevlieg wordt gevonden gaan er kaartjes met Encarsia-poppen in. Macrolophus komt er pas in februari bij.