Doorgaan naar artikel

‘Je kunt 20 dagen eerder of 20 dagen later uitkomen’

Tot half december verwacht Chris Melse in Vrouwenpolder nog wel bloemkool te oogsten.

“Het is bij de late rassen altijd afwachten hoe het gaat qua koolvorming. Ten aanzien van het aantal groeidagen kun je 20 dagen eerder, maar ook 20 dagen later uitkomen, dat is altijd afwachten”, aldus Melse eind oktober.

De rassen waarin hij momenteel aan het oogsten is, zijn Milandes, Kamis en zelfs nog wat Clarina. Daarna volgen nog Twistique, Oceanique en Koten. Melse toont zich tevreden over de stand van de gewassen. “Ik overweeg wel om in de laatste rassen nog wat kalksalpeter te strooien, zodat het hart mooi vol groeit. Het is hier toch heel nat geweest en je weet niet precies hoeveel stikstof de planten nog tot hun beschikking hebben. Dat kun je gaan meten, maar ik strooi voor de zekerheid denk toch in ieder geval een kleine hoeveelheid bij.”

Best mooi seizoen

In de herfstvakantie waren de prijzen even wat minder, waarschijnlijk ook omdat dit samenging met een kleine oogstpiek door de aanhoudende lenteachtige temperaturen. “Ik ben benieuwd hoe de markt zich in de komende maand gaat ontwikkelen. In de zomer is er bloemkool naar Spanje en Frankrijk gegaan, maar op een gegeven moment komt hun bloemkool ook weer onze kant op. Tot op heden is het seizoen best mooi verlopen. Zeker in het begin waren de slagingspercentages niet hoog, maar geleidelijk aan is dat beter geworden en zijn de prijzen gemiddeld genomen goed gebleven. Het was hier ook wel nat, maar niet zo nat als dat het op plaatsen in West-Brabant geweest. Daar was echt sprake van wateroverlast.”

Nog geen duivenoverlast

De verhalen die hij leest over overlast van duiven en ganzen in het Noord-Hollandse, zijn aan de Zeeuwse kust niet aan de orde. “Gelukkig hoeven wij geen netten te gaan leggen. Ganzen zitten hier vrijwel niet, maar van duiven kunnen we hier in de winter ook nog last krijgen. Als het in Duitsland gaat vriezen of als daar sneeuw komt te liggen, dan komen die onze kant op. De laatste jaren is dat wel minder, want als ik op wintersportvakantie ga, lijkt het wel of heel Europa tegenwoordig gewoon groen blijft. Dat zal toch wel te maken hebben met de gemiddeld hogere temperaturen waar we mee te maken hebben.”

Stand winterbloemkool

De winterbloemkool van Melse staat er naar tevredenheid bij. “Sommige rassen hebben wel een beetje een valse start gemaakt en stonden wat wisselend. Door het groeizame weer begint dat wel bij te trekken en staat er nu toch een behoorlijk gewas. Ik heb ze één keer tegen schimmels behandeld en wil dat uit voorzorg nog een keertje gaan doen. Dan moet het gewas wel droog zijn en dat is steeds minder het geval.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin