Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘Je areaal witwortels bij elkaar krijgen is lastig’

Laatst geüpdatet:

Reijnpack beschikt over drie razendsnelle deltarobots (‘spinnenpoten’) die de kroppen verzamelen die gezien hun gewichten het beste bij elkaar passen voor een pondsverpakking - Foto: Peter Roek.

Reijnpack beschikt over drie razendsnelle deltarobots (‘spinnenpoten’) die de kroppen verzamelen die gezien hun gewichten het beste bij elkaar passen voor een pondsverpakking – Foto: Peter Roek.

Wiljan Lisseveld is teeltchef bij Reijnlof in het Zeeuwse St. Philipsland en zijn vrouw Martine Lisseveld-Reijngoudt is verantwoordelijk voor de verkoop van de circa 160 hectare witlofwortels die het bedrijf op jaarbasis forceert en verder nog een klein areaal roodlof. De afzet organiseert het bedrijf zelf.

De wortels staan hoofdzakelijk op Goeree-Overflakkee, in Zeeland en in de Noordoostpolder. “Dat doen we voor risicospreiding”, legt Martine uit. “Voor het nieuwe zaaiseizoen hebben we nog zo’n 30 hectare nodig om voldoende wortels te kunnen zaaien. Dit jaar speelt dat veel meer, omdat de boeren die witlofwortels telen in onzekerheid verkeren. De eis in het kader van het 7e Actieprogramma Nitraat dat ze voor 1 oktober gerooid zouden moeten zijn is weliswaar van tafel, maar het is ook allemaal nog niet duidelijk. Dan kiezen ze bijvoorbeeld liever voor het zaaien van luzerne, omdat ze daar subsidie op kunnen krijgen en dan zeker weten dat ze dat binnen hebben. Dit speelt trouwens niet alleen bij ons, maar het is landelijk een probleem.”

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers