In het regeerprogramma van kabinet-Schoof wordt de alinea over de glastuinbouw afgesloten met het zinnetje: “Daarnaast werken we aan ‘De kas als ecosysteem’ met als doel ziekten en plagen te beheersen.” Daarmee sluipt het zogeheten weerbaar telen het regeringsbeleid binnen.
Kas als ecosysteem is nu nog vooral een project van het collectief door alle glastuinders gefinancierde onderzoeksprogramma Kennis In Je Kas (KIJK). Via een AVV door de rijksoverheid algemeen verbindend verklaard, betaalt diezelfde overheid nu al mee aan dit onderzoek.
Verdwijnende middelen
Maar weerbaar telen is veel breder dan alleen wat er nu in de Nederlandse groente- en bloemenkassen wordt getest aan verbetering van de weerbaarheid van de gewassen. In alle teelten weet men dat er aan chemische gewasbescherming en chemische meststoffen per saldo meer zal verdwijnen dan dat er bij komt. En dus is men naarstig op zoek naar oplossingen voor de gaten die dat slaat in de teelttechnische bedrijfsvoering.
Daar is ook een nieuwe, internationaal erkende aanduiding voor verzonnen: ICM. Integrated Crop Management. Dat scheelt maar één letter met IPM, maar het is vooral heel veel breder dan kijken naar alleen het combineren van chemische en biologische gewasbescherming. Het gaat over de gehele plantgezondheid en hoe je die robuuster kunt maken.
Verder in open teelten
En daar wordt misschien wel juist in de open teelten intensief naar gekeken. Zo kwam de afkorting ICM eerder dit jaar voor in een verhaal over de spruiten telende vader en zoon Van Putten die hun dronebrevet haalden. Met als een van de winstpunten dat kijken én doen met drones kan passen in een ICM-strategie: van preventief handelen naar curatief ingrijpen op precies het juiste moment – én op precies de juiste plekken in het gewas.
Dat de glastuinders nu op de radar staan bij het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) is leuk. Wat er vooral interessant aan is, is te zien hoe ICM een plek gaat krijgen in het beleid dat minister Wiersma en staatssecretaris Rummenie zullen gaan maken op het gebied van gewasbescherming, bemesting en al die andere zaken die even nauw als complex met elkaar samenhangen als het gaat om het nastreven van gezonde en weerbare planten en gezond en weerbaar bodemleven.