Een meerderheid van de Tweede Kamer betreurt het dat het kabinet geen verruiming van instrumenten voor herstructurering van glastuinbouw toestaat.
Ondanks een aangenomen motie is in de wijziging van de Crisis- en Herstelwet geen verruiming voor herstructurering van glastuinbouwgebieden opgenomen. Nu hebben overheden alleen onteigening als stok achter de deur om verkaveling tot stand te brengen. De glastuinbouw heeft behoefte aan een sneller en iets vriendelijker instrument, wat neerkomt op gedwongen verplaatsing. Onteigening betekent meestal het einde van het bedrijf, terwijl verplaatste bedrijven vaak door kunnen.
Laatste redmiddel
Met onteigening redt de sector het niet, stelt onder meer SGP. “Het gaat om het effectief organiseren van een heel gebiedsproces gericht op versterking en verduurzaming van de glastuinbouw, en niet om uitkoop van een enkele kas”, zo blijkt uit de inbreng van de SGP in een vastgesteld verslag van een beraadslaging over de Crisis- en Herstelwet. In een toelichting stelt SGP dat vooral de glastuinbouwsector en provincie Zuid-Holland vragen om zo’n mogelijkheid van gedwongen verplaatsing. Onteigening is een laatste redmiddel dat, volgens het CDA, alleen toegepast zou moeten worden als het echt niet anders kan. Het is zeer ingrijpend voor de bedrijven.
Vooral woningbouw stimuleren
De aangenomen motie in de Tweede Kamer beoogde de Wet inrichting landelijk gebied te verruimen voor glastuinbouw. Nu wordt de wet toegepast bij ruilverkaveling in het buitengebied en helpt dat landbouwverkavelingsprojecten vlot te trekken. Het kabinet vreest dat opname van de mogelijkheid van gedwongen verplaatsing tot vertraging van dringende woningbouwprojecten zal leiden.
De huidige wijzigingen van de Crisis- en Herstelwet zijn nu vooral gericht op het sneller bouwen van woningen in het buitengebied door deze tijdelijk vrij te stellen van milieu-eisen en zo processen te versnellen.