Waar staat u als ondernemer over 5 jaar? Doet u het volledig op eigen kracht of pleit u voor krachtenbundeling? Daar gaat het onder meer over op de Inspiratiedag Vollegrondsgroenteteelt op 5 maart in Wageningen. Luister, denk en vraag!
Ondernemer zijn in de tuinbouw is ‘gewoon hard werken’: met de handen en met het hoofd. Er zijn bovendien weinig andere bedrijfstakken waar dagelijks zo veel beslissingen door zo weinigen genomen moeten worden: over teeltzaken, over bedrijfseconomie, arbeidsplanning en over hoe om te gaan met alle partijen rondom het bedrijf: dat is een brede groep van collega’s, overheden en adviseurs, toeleveranciers en afnemers.
Als ambitie de drijfveer achter dat ondernemerschap is, is de volgende vraag hoe en in welke richting het bedrijf zich ontwikkelt: waar sta je als ondernemer over 5 jaar, en over 10 jaar, wat is het beeld daarover?
Zelfredzaamheid’ is een wezenskenmerk van de agrarische sector, dat zal niet veranderen. Maar betekent dat per definitie dat ondernemen en ‘een bedrijf voeren’ ook op alle vlakken een individuele activiteit moet zijn en blijven? Of zijn er wellicht onverwachte mogelijkheden tot samenwerking: met een enkele andere collega, of in een (wat) breder samenwerkingsverband, uitmondend in voordelen voor alle betrokken? Daarover gaat het op de Inspiratiedag Vollegrondsgroententeelt, op 5 maart aanstaande in Wageningen.
Tips en trucs
De inspiratiedag gaat in op voor u relevante ondernemersthema’s en biedt bagage voor beslissingen en verdieping voor u als vollegrondsgroententeler of als aardbeiteler. Al met al een dag vol inspiratie en direct toepasbare tips en trucs over samenwerking, logistiek, grond en buitenland!
Naast tijd voor onderlinge gesprekken tussen collega’s, bevat de inspiratiedag een programma dat uitdaagt en aan het denken zet. Dat gebeurt in vier workshops rond de centrale thema’s logistiek, samenwerking, buitenland, en grond. Ze worden steeds ingeleid door ervaren betrokkenen uit de tuinbouwpraktijk.
De deelsessies worden voorafgegaan door de presentatie van een ondernemer voor wie samenwerking met allerlei partijen een wezenlijk onderdeel van zijn bedrijf is. Aan het woord komt Robbert Blok van het biologisch teelt- en handelsbedrijf Green Organics in Dronten.
Deelsessies
In de deelsessies komen de onderwerpen samenwerking, logistiek, grond en buitenland aan de orde. De sessieleiders houden een korte inleiding, waarna er volop ruimte is voor vragen, discussie en verdieping.
● Willem & Drees wil het eten van dichtbij makkelijk maken. Daarbij ‘drijft’ ze op samenwerking met lokale aanvoerders voor de versproducten. Hoe ziet de samenwerking met tuinders er uit en wat zijn de wederzijdse verwachtingen. Aan het woord komt Drees Peter van den Bosch, één van de partners van Willem & Drees.
● Logistiek van vers product van teler naar de supermarkt vraagt aandacht en een specifieke aanpak. Sander Dietvorst is logistiek manager bij The Greenery en legt uit hoe een vers-DC werkt en welke zaken daarbij van belang zijn voor de tuinder.
● Erik Somsen is directeur voor ASR Landelijk Vastgoed. ASR is de grootste private eigenaar van landbouwgrond in Nederland. ASR heeft een visie op waardeontwikkeling van grond, en het spreiden van risico bij een flexibele grondbehoefte .
● Dave Smit, firmant bij groententeeltbedrijf Pater Broersen in Waarland, heeft afgelopen twee jaar ijsbergsla en spitskool geteeld in Toulouse (Frankrijk). De motivatie om in Frankrijk te telen en de daadwerkelijke ervaring heeft Smit aan den lijve ondervonden. Hij doet uitgebreid verslag van verwachtingen, valkuilen en kansen.
Plenaire sessie
Tenslotte is er een plenaire sessie met agrarisch Ondernemer van het Jaar Hans Verhoeven. Hans heeft op eigen kracht de Keten Duurzaam Varkensvlees opgezet. Nu dit groter wordt, werkt hij meer en meer in krachtenbundeling.
Het programma en aanvullende informatie zijn ook terug te vinden www.inspiratiedagvollegrond.nl. U kunt zich hier aanmelden. Doet u dit liever telefonisch? Belt u dan 078-6253777.