Doorgaan naar artikel

Insecten in spruiten monitoren

Laat planten van de spruiten hoeft geen probleem te zijn. Maar de regen spoelt ook nutriënten weg.

Raymond Sonneveld in Dreischor is later dan normaal met het planten van spruiten. ‘’We hebben er nu 30 hectare inzitten. De laatste 10 moeten nog. Het is wel moeizaam geweest. De grond is dichtgeslagen en droogt moeilijk op. De ondergrond is nooit droog geweest en dat is toch bijzonder.’’ De 10 hectare die het eerst geplant werd, staat er goed op volgens de teler. Daarna werd het lastiger, maar toch meent Sonneveld dat hij er redelijk goed vanaf is gekomen. ‘’Zelfs waar de grond blank heeft gestaan is de schade niet extreem.’’ Omdat de grond betonhard opdroogt, heeft hij wel snel geschoffeld om er wat lucht in te brengen.

Wortels hebben moeite

Het planten gaat nu snel door, ondanks dat het in juni maar bleef regenen. ‘’Laat planten hoeft niet slecht te zijn, maar je moet ook niet te laat zijn wil je voldoende kilo’s oogsten’’, aldus de teler. Een ander gevolg van de regen is dat stikstof uitspoelt en de wortels het moeilijk hebben. ‘’Aan de basis hebben we genoeg fosfaat en stikstof gegeven, maar nu mesten we stikstof bij om de groei erin te houden en ze door de moeilijke periode heen te trekken. We kijken goed of er tekorten zijn en geven wat nodig is.’’

Slakken deze winter al in groenbemester

Daarnaast zijn slakken ‘een dingetje’ geweest. Deze zaten al in de groenbemester die in de winter op het land staat. ‘’Het was dus bekend en we hebben er met slakkenkorrels goed op geanticipeerd.’’ De eerste koolmotjes zijn inmiddels gesignaleerd. Sonneveld heeft valletjes staan met lokstof. De CZAV houdt ze hier in de buurt op zo’n 15 percelen bij. Zo weet hij goed wat er speelt, ook bij een ander. Voor het monitoren van trips hangen er plakplaten.

Auteur: Marga van der Meer

.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Raymond Sonneveld

Spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin