Doorgaan naar artikel

‘Inflatiecorrectie nodig’

Directeur van koepelorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel Marc Jansen gaf een schot voor de boeg: supermarkten kunnen niet nóg meer vragen aan consumenten.

Aan prijsstijging in het schap zit een grens. Alle schakels in de keten moeten in zijn optiek hun deel van de gestegen kosten ophoesten.

Iedereen die boodschappen doet, weet inmiddels dat de kassabon hoger noteert dan pakweg drie maanden geleden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) registreert in maart een prijsstijging van 6,2% voor voedingsmiddelen. En de stijging lijkt voorlopig niet te stoppen. Voeding draagt voor een belangrijk deel bij aan de inflatie in maart van 9,7%.

Na-ijleffect

Gelukkig dalen de olieprijzen weer. Hoe wrang ook, mede door de corona-uitbraken in China. De vraag is of de energieprijzen evenredig snel zakken. De benzineprijs aan de pomp heeft altijd last van een na-ijleffect.

Diezelfde vraag gaat op voor de prijzen in de schappen. De twijfel was er al voor vollegrondsgroenten. Welbeschouwd had de supermarkt geen reden om prijzen voor bijvoorbeeld prei of witlof te verhogen. Er is genoeg. Het aanbod was continu ruim. Nu zou je voor tomaten nog de gestegen gasprijs kunnen aanvoeren als reden om het bordje in het schap te verhangen. Het is interessant om te kijken of de winkeliers dat deze keer in omgekeerde richting ook doen als straks de aanvoer toeneemt, en de telersprijzen zakken.

Laat ik het zo zeggen: de lijntjes van telersprijs en winkelprijs volgden elkaar altijd redelijk, maar dreigen nu echt uit de pas te gaan lopen. Drie keer raden wie dit verschil opstrijkt.

Winkelprijs moet telersprijs volgen

Marc Jansen wil begrip. De concurrentie tussen de supermarkten is moordend; de marges zijn dun. De consument is toch vooral (nog) prijskoper. Misschien snappen we dat nog wel. Omgekeerd zou het de Albert Heijns, Jumbo’s of Lidls sieren om hun extra kosten niet te compenseren met extra marge op groenten of fruit. Ofwel, de winkelprijs moet nu de telersprijs volgen als deze omlaag gaat.

Een lagere prijs voor verse groenten en fruit is ook nog eens goed in de strijd voor gezonde voeding. Ook op dat terrein hebben de supermarkten allerlei programma’s draaien. Een inflatiecorrectie dus met een gezond randje.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin