Nederlandse partijen die een indoorfarm met verticale teelt voor aardbeien in Engeland leverden en exploiteren, staan tegen over elkaar wegens prestaties van de teeltinstallatie.
De partijen zijn in geschil geraakt over de tegenvallende productie van de planten Eve’s Delight die jaarrond product moeten leveren aan afnemer Berryworld. De indoorfarm in Harlow, iets boven Londen, is ruim 2.000 vierkante meter groot in een opstelling van 12 lagen en is in 2022 gebouwd. De laatste betaling is niet verricht door de koper van de apparatuur. Een van de redenen is het ontstaan van technische problemen die deze partij wijdt aan de kwaliteit van de installaties.
De leverancier is het met die lezing oneens. Deze in Nederland gevestigde partij is leverancier van afzonderlijke LED-installaties en is niet een bouwer van een compleet werkend bedrijf. Veel van de problemen zijn te wijten aan de installatie van andere onderdelen en dus niet aan de leverancier, stelt deze zelf. Ook de belofte dat per plant op deze indoorfarm 3 kilo aardbeien geplukt kunnen worden, heeft de leverancier niet gedaan, stelt deze.
Direct betalen of reparatie en vervanging
De Rechtbank Amsterdam moet nagaan welke uitleg te geven is aan de transactie. Daaruit kan zij afleiden of de eindfactuur direct moet worden voldaan, of dat er eerst reparatie en vervanging van installaties is vereist. Daarvoor is het belangrijk dat een onafhankelijke deskundig zich gaat buigen over teeltproblemen die zijn gerezen. Dat moet inzicht geven in de aansprakelijkheid van de verschillende partijen.