René Peters in Woubrugge (Z.-H.) is in de week van 10 oktober druk met het rooien van zijn aardappels. Het plukken van zijn spruiten en tussendoor trekt hij op een aantal van zijn percelen de grond nog los. “Ja, deze week komt echt alles samen.”
De oogst van zijn spruiten begon begin september in het ras Abacus. “Dat ras oogsten we nog steeds. Ik denk nog zo’n twee weken, dan schakelen we over op Marte. Die plukken we zo’n twee weken.” Omdat het planten vertraging opliep en omdat de groeiomstandigheden daarna niet ideaal waren, vallen de producties tot op heden tegen. “We halen op dit moment geen 20 ton van een hectare en we plukken in verhouding veel A’tjes. Normaal is dat ongeveer een derde, maar nu wel meer dan de helft.” Vanwege de krapte aan B’tjes is de prijsvorming wel goed. “De B’tjes brengen tussen 75 en 90 cent per kilo op.” Peters zet zijn spruiten af via telersvereniging Oxin Growers en via groothandel Polderland Groenten.
Er zijn er wel wat meer tekort afgesneden omdat die kromme stammen niet goed door de plukkoppen gaan, maar verder zijn ze prima
Kromme stammen
Het plukken van de spruiten verloopt moeizaam. “Door de storm begin juli zijn veel planten omgegaan en daarna weer omhoog gegroeid. Die stammen zijn dus krom en dan is het lastig die stammen door de plukkoppen te krijgen. Ook liggen sommige op de grond of ze breken af bij het aanpakken. Kortom, leuk plukken is dat niet.” Over de kwaliteit van zijn spruiten is Peters goed te spreken. “Er zijn er wel wat meer tekort afgesneden omdat die kromme stammen niet goed door de plukkoppen gaan, maar verder zijn ze prima.”
Wittevlieg rukt op
Wittevlieg begint in de spruitkool van Peters wel de kop op te steken. “Tot op heden was dat iets dat in andere regio’s speelde, zoals op de Zuid-Hollandse eilanden, op Voorne-Putten en in de Hoekse Waard, maar niet hier rond Woubrugge. Dat is voorbij, want ook hier ze je ze dit jaar massaal fladderen. Op bijna alle percelen zitten ze wel, ook in de late rassen, en dan met name in de koppen van de planten. Dat is best heftig, want door de roetdauw die ze produceren wordt het een flinke plakboel. Tot op heden kleuren alleen de bladstelen zwart, maar als we er niets tegen doen, gaat dat ook op de spruiten in de top van de plant zitten. Alleen Batavia heeft een nevenwerking, dat zou iets kunnen doen in de spruiten die nog ver genoeg van de oogst af zijn. Het enige dat echt helpt is toppen of de koppen van de planten kapot meppen dan wel eraf snijden. Dat is veel werk, maar het is wel een goede noodoplossing waar we denk ik niet aan ontkomen.”
Voor kwaliteit gaan
Na het ras Marte oogst Peters Cobelius. Daarna volgen Hey Melis, Martinus en als laatste Albarus. “We streven ernaar om begin januari alles geoogst te hebben. Op onze lichte kleigrond met een hoog humusgehalte worden de spruiten in die periode snel wat losser. We gaan voor kwaliteit en dat kun je dan niet meer garanderen.”
Auteur: Stan Verstegen