Bedrijfsleider Gerard van Vossen van Gebr. Van Duijn Aubergines in Oosterland zat vorige week middenin de teeltwisseling. “We hebben begin week 44 de laatste aubergines geknipt. We hebben het langzaam afgebouwd zodat er niet teveel kleintjes tegelijk kwamen.”
Het eerste jaar met het nieuwe ras Rosheen is goed bevallen. De productie is boven verwachting geweest en de kwaliteit was ook steeds goed. We zijn dus heel tevreden. Wel ziet hij nog een belangrijk verbeterpunt. We moeten proberen meer gelijkheid van stengels te krijgen. Toen ik in augustus en september ging tellen schrok ik toch hoeveel stengels er niet goed waren meegekomen. Waar de oorzaak ligt weten we niet. In maart zijn er heel wat koppen achtergebleven. Of de planten toen te zwaar waren belast, is niet duidelijk. Het is in ieder geval iets waar we volgend jaar extra op gaan letten.
Bewuster bezig
We passen steeds meer met de inzichten van Het Nieuwe Telen toe. Je leert vooral dat er meer wegen zijn die naar Rome leiden. We zijn meer met luchtvochtigheid bezig. Maar we zetten voorzichtig stapje voor stapje, en soms ook een stap vooruit en twee achteruit. De theorie komt niet altijd overeen met je gevoel. En je moet scherp blijven want het gewas moet bijna een jaar mee. Maar het is wel leuk. Je word bewuster van waar je mee bezig bent. Dit jaar hebben we per vierkante meter een paar kuub gas minder gebruikt dan vorig jaar. Maar dat komt misschien ook wel door zachter weer.
Wittevlieg hardnekkig
De teelt is redelijk schoon geëindigd doordat de plagen kort zijn bijgehouden. Je staat versteld van wat er in de laatste 3 teeltweken nog kan gebeuren. Die fout maakte ik vorig jaar. Nu heb ik de bladluizen en rupsen nog een keer bestreden met Gazelle en Stuward en de wittevlieg gespoten met het middel Prev-Magnum, magnesiumsulfaat dat werkt als een biologische middel. Wittevlieg is een groot deel van het jaar een vervelend probleem geweest. We hebben veel arbeid gestoken in scouten en uitzetten van natuurlijke vijanden. We moesten al vroeg iedere week spuiten met een biologisch middel dat de vleugels aan elkaar plakt. Het waren maar twee tralies met wittevlieg, maar we gaan er volgend jaar vanaf het begin korter op zitten. Misschien komt ook Macrolophus wel weer terug.
Strak protocol
Andere plagen en ziektes zijn geen probleem geweest. We hebben minimaal last van crazy roots gehad. Toch gebruiken we de teeltwisseling om alles weer grondig te reinigen. Nadat de kas leeg was geruimd is hij door de loonwerker gefogd met formaline. Vorige week waren de teeltgoten aan de beurt. Ze zijn met bezem en chloor schoongemaakt. Het vuil zat behoorlijk vastgekoekt. In de strijd tegen ziektes als gekke wortels worden druppelaars en druppelslangen eerst in zuur gezet en daarna in chloor. De drainafvoer, de vuil- en schoonsilo’s en alle filters worden mooi schoon gemaakt. Je moet je strak vasthouden aan het protocol en de planning zodat alles in de goede volgorde gebeurt.
Groener kasdek door HNT
Het kasdek is ingespoten met een biologisch reinigingsmiddel en daarna met hoge druk (130 bar) en lange lans schoongespoten. Het lijkt alsof het dek groener wordt sinds we meer doen met Het Nieuwe Telen. Je houdt toch meer vocht vast in de kas. Er zit nu veel mos en algen op. Voor volgend jaar is weer gekozen voor de combinatie Rosheen met onderstam Kaiser. Op 29 oktober zijn de planten gezaaid. Op 9 december wordt er geplant op de tuin in Oosterland van bijna 4 hectare. Een dag later komen de planten van de specialties, kleine partijen planten van verschillende kleuren en smaken aubergine voor specifieke klanten. Zo hebben genoeg tijd om ze netjes weg te zetten.